NOS NieuwsAangepast

F-16's onderscheppen vliegtuig

In het Nederlands luchtruim hebben F-16's vanmiddag een vrachtvliegtuig onderschept. De F-16 gevechtsvliegtuigen stegen op vanaf vliegbasis Volkel.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid gaat het om een Amerikaans vrachtvliegtuig dat geen toestemming had om te landen op Schiphol. Die toestemming is vandaag en morgen vooraf nodig vanwege de NSS-top.

Verlaten

Een van de F-16's heeft in de lucht contact gelegd met de piloten van het toestel en uitgelegd dat ze niet konden landen op het vliegveld. Het vrachtvliegtuig heeft onder begeleiding het Nederlands luchtruim verlaten en is nu onderweg naar Frankfurt.

Tijdens de NSS-top zijn twee F-16's van de Luchtmacht permanent in de lucht om het luchtruim boven Den Haag te bewaken. Ze worden in de lucht bijgetankt. Ook staan er in Volkel en Leeuwarden F-16's paraat.

Vanwege de nucleaire top zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Zo moeten vliegtuigen vooraf toestemming vragen van de autoriteiten als ze vandaag of morgen boven Nederland willen vliegen of hier willen landen .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl