NOS NieuwsAangepast

'Afrika gaat aan 't bier'

De komende vijf jaar zal de Afrikaanse biermarkt jaarlijks met zo'n 6 procent groeien. Die groei is veel hoger dan de groei op andere continenten, zegt de Rabobank in een onderzoek naar de wereldwijde biermarkt.

In volwassen biermarkten als Europa en Noord-Amerika wordt minder bier gedronken doordat consumenten vaker kiezen voor andere soorten alcoholhoudende drank, zoals wijn. Ook uit gezondheidsoverwegingen laten mensen het bier staan.

Brouwers richtten de afgelopen jaren hun aandacht vooral op de groeiende biermarkten in Zuid-Amerika en Azië. Maar de laatste tijd valt de groei in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China) tegen. De Rabobank vindt daarom dat brouwers hun pijlen moeten richten op Afrika. De bevolking groeit daar sterk en steeds meer mensen verdienen genoeg om bier te kopen.

Exporteren

Rabobank zegt dat er wel obstakels zijn om succesvol te zijn op de Afrikaanse biermarkt. De bank raadt brouwers aan eerst te exporteren naar Afrikaanse landen en er niet meteen zelf brouwerijen neer te zetten.

Volgens de bank is een brouwerij bouwen in Afrika duur en zijn ingrediënten en verpakkingsmateriaal er moeilijk aan te voeren. Een ander argument om zich eerst te richten op de export naar Afrika is dat het imago van buitenlands bier er beter is dan dat van lokaal bier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl