NOS NieuwsAangepast

Obama is in Amsterdam

De Amerikaanse president Obama is in het Rijksmuseum, hij werd daar ontvangen door premier Rutte en de Amsterdamse burgemeester Van der Laan.

Obama landde kort ervoor op het Museumplein. Eerst landden er vier heli's met personeel van de president. Vervolgens kwamen er nog twee helikopters aan, in de laatste zat Obama.

Hij stapte op het Museumplein over in een van zijn vier eigen auto's, die gisteren al in Nederland zijn aangekomen. De auto van Obama wordt The Beast genoemd, het is een zwaar gepantserde zwarte Cadillac. Het zou het best beveiligde niet-militaire voertuig ter wereld zijn.

Amsterdammers zagen niet veel van Obama; er waren grote schermen geplaatst bij de plek waar de helikopters landden.

Air Force One

Om 09.08 uur kwam Obama op Schiphol uit zijn vliegtuig, de Air Force One. Onderaan de vliegtuigtrap schudde hij minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken de hand. Tot het laatste moment was uit veiligheidsoverwegingen geheim gehouden hoe laat zijn vliegtuig, de Air Force One, zou landen. Obama vloog vanaf Schiphol met een helikopter naar Amsterdam.

Het bezoek aan het Rijksmuseum begint om 09.40 uur. Om 10.45 uur geeft de Amerikaanse president een korte verklaring.

Daarna vertrekt hij naar Den Haag, weer met de helikopter. Vanmiddag begint in Den Haag de NSS-top met 53 regeringsleiders en staatshoofden. De meeste deelnemers aan de top zijn gisteren al aangekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl