NOS SchaatsenAangepast

Verweij: kreeg handen niet omhoog

Koen Verweij was de koning te rijk met zijn zojuist veroverde wereldtitel allround. "Té mooi dit: een vol Thialf, een sponsor die zo kan afsluiten en zo'n bekroning op mijn seizoen."

De TVM-schaatser was de afsluitende tien kilometer in Thialf als klassementsleider ingegaan. De marge van 9,90 seconden met belager Jan Blokhuijsen oogde geruststellend, hoewel zijn uitdager als de betere stayer te boek staat.

Maar de laatste ronden hadden hem veel moeite gekost, bekende Verweij. "Er zat niets meer achter, het was alleen wilskracht. Ik probeerde mij te focussen op mijn techniek, maar ik merk gewoon dat ik vermoeid ben. Op de EK verloor ik nipt aan. Dat mocht niet nog een keer gebeuren. Ik heb precies gedaan wat nodig was."

Hoe diep hij in zijn reserves had moeten tasten, bleek op de streep. "Ik had heel graag met mijn handen omhoog over de finish gekomen, maar ik kon echt niet meer. Ik was helemaal leeg. Maar dit geeft wel de meeste voldoening. Ik ben superblij. Dit komt heel dicht bij goud op de Olympische Spelen. En dit is individueel, ik heb het helemaal zelf gedaan. Hier droom je van."

Blokhuijsen: "Niet mijn toernooi"

Had Blokhuijsen bij de EK in Hamar nog een geslaagde coup weten te plegen op de tien kilometer, in Heerenveen zat dat er eigenlijk geen moment in. Het was tekenend voor het hele weekeinde, vond hij. "Het was niet mijn toernooi. Maar Koen heeft hier verschrikkelijk goed gereden. Hij is de terechte winnaar."

"Ik ben de laatste dagen niet meer makkelijk aan het schaatsen", had Blokhuijsen al gevoeld. Dat was op de slotafstand niet anders. "Normaal plaats ik ergens halverwege een aanval, maar nu had ik gewoon niet meer over. Aan het eind kakte het eigenlijk best wel in."

"Ik heb het ook niet op de tien laten liggen, ik heb het voornamelijk op de 500 meter laten liggen", keek de Corendon-schaatser terug op de openingsafstand van zaterdag, toen hij twee keer een handje op het ijs had en een tegenvallende tijd op de klokken bracht.

"Ik had na de Spelen het seizoen eigenlijk al een beetje afgesloten", sprak de winnaar van olympisch zilver op de 5.000 meter en goud op de achtervolging. "Het lukte mij toch nog om mij nog hiervoor op te laden. Maar het toernooi verliep niet zoals ik wilde, op alle vier de afstanden. Jammer dan. Mijn seizoen was goed, ik sluit het niet teleurgesteld af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl