De Spaanse oud-premier Adolfo Suárez is overleden. Hij was de leider van de eerste democratisch gekozen regering van Spanje na de dictatuur van Franco.

Afgelopen vrijdag maakte zijn zoon bekend dat Suárez op sterven lag. De 81-jarige was opgenomen met een luchtweginfectie. Artsen verklaarden toen al dat hij vermoedelijk nog hooguit twee dagen te leven had.

De Spaanse regering heeft bekendgemaakt dat er een staatsbegrafenis komt. Ook zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Koning Juan Carlos noemt hem in een eerste reactie een loyale vriend die de democratie beschermde.

Suárez zat jarenlang in de regering van Franco. Na Franco's dood in 1975 droeg koning Juan Carlos hem op om een nieuwe regering te vormen. Juan Carlos stelde als voorwaarde dat het een democratisch gekozen regering moest worden.

Conflict

De eerste vrije verkiezingen, twee jaar later, werden gewonnen door de partij van Suárez. In 1978 kreeg Spanje onder leiding van Suárez een nieuwe grondwet, waarmee de basis gelegd werd voor de huidige parlementaire democratie en rechtsstaat.

Vanwege een conflict met de koning en zijn eigen partij stapte Suárez in 1981 op. De afgelopen jaren verscheen Suárez niet meer in het openbaar; hij leed aan dementie.

Staatsgreep

Suárez wordt samen met Juan Carlos gezien als een van de sleutelfiguren in de overgang van de dictatuur naar democratie, zegt correspondent Jessica van Spengen. "Hij stond bekend als een bemiddelaar tussen leden van het Franco-regime en de tegenstanders, die na de dictatuur met elkaar verder moesten."

Op 23 februari 1981, toen militairen probeerden een staatsgreep te plegen en het Congres bestormden, onderscheidde Suárez zich. "Hij was een van de drie politici die weigerden op de grond te gaan liggen en bleef zitten", zegt Van Spengen.

STER reclame