NOS NieuwsAangepast

De NSS komt eraan

Nederland maakt zich op voor de NSS, de Nuclear Security Summit. Deze grootste internationale top ooit in Nederland begint morgen en duurt tot en met dinsdag. Hierbij een overzicht van alles wat u moet weten over de top in Den Haag.

Wat is de Nuclear Security Summit?

De 'Nuclear Security Summit' is in 2010 opgestart door de Amerikaanse president Obama. Hij noemde nucleair terrorisme de grootste dreiging van deze tijd. Dit past in de sfeer van na de aanslagen van 11 september 2001. We weten dat terroristen tot complexe operaties in staat zijn. Bovendien is er sinds de Koude Oorlog al een groeiende zorg over al het nucleaire materiaal in de wereld. Experts zeggen overigens dat de kans op een aanslag met nucleair materiaal erg klein is.

Nederland organiseert de derde bijeenkomst. De volgende en waarschijnlijk laatste bijeenkomst staat gepland voor 2016.

Waar gaat de top over?

Het doel van de top is om te voorkomen dat nucleair materiaal in handen van terroristen komt. De hoeveelheid nucleair materiaal dat in omloop is, moet verminderen. Dat kan door het verbeteren van de beveiliging en de samenwerking. Op deze manier moet de kans op een aanslag gereduceerd worden.

De top gaat niet over het verminderen van kernwapens of de veiligheid, zoals stralingsrisico's of de kans op natuurrampen.

Gaat de top wat opleveren?

Er zal geen bindend verdrag komen. In plaats daarvan werkt de top met een 'joint statement', een communiqué, dat iedereen ondertekent en dat aan het eind van de top gepresenteerd wordt.

Daarnaast zijn er zogenaamde 'gift baskets'. Dit zijn 'joint statements' van kleinere groepjes landen. Landen doen hierin toezeggingen om zelf hun beveiliging te verbeteren of om hulpmiddelen te ontwikkelen voor wereldwijde nucleaire veiligheid.

Er worden dit keer geen grote nieuwe thema's verwacht. Interessant is vooral hoe concreet de toezeggingen zullen worden. Bijvoorbeeld over het laten meekijken van instanties als de IAEA bij de beveiliging.

Wie komen er?

Er komen 53 staatshoofden en regeringsleiders en vier vertegenwoordigers van internationale organisaties. Onder de regeringsleiders zijn de Amerikaanse president Obama en zijn Chinese collega Xi Jinping. Een belangrijke afwezige is de Russische president Poetin. Hij stuurt de minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Iran en Noord-Korea komen niet.

In totaal zijn er rond de 5000 deelnemers. Er komen zo'n 3000 journalisten.

Waarom is de NSS in Nederland?

Nederland heeft de top mede binnen kunnen halen om drie redenen: - Den Haag is de stad met veel internationale instellingen, ook als het gaat om internationaal recht en veiligheid. - Nederland speelt een centrale rol als het gaat om smokkel, met grote transportcentra als luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam. - Nederland heeft een kleine, maar zeer diverse nucleaire industrie.

Wat kost het eigenlijk?

De top zelf kost in totaal 24 miljoen euro. De delegaties en journalisten betalen zelf voor hun reis- en verblijfskosten. Veel geld wordt er ook uitgegeven aan de beveiliging. Maar daarover doet de overheid geen uitspraken.

Hoe zit het met de beveiliging?

Om de veiligheid te waarborgen worden 13.000 agenten uit het hele land ingezet. Dat is vier keer zoveel als tijdens de troonswisseling. Daarnaast worden 8000 marechaussees en militairen ingezet. Twee F-16's vliegen permanent in de lucht tijdens de top. Transporthelikopters als de Cougar en de Chinook staan klaar en Apache helikopters kunnen elk moment doelen uitschakelen. Er staat luchtafweergeschut op verschillende plaatsen rondom Den Haag.

De hekken die in Londen gebruikt werden tijdens de Olympische Spelen staan nu in de Hofstad.

Lees alles over de NSS-top in ons dossier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl