NOS NieuwsAangepast

"Wilders draait deur op slot"

De fractieleiders in de Tweede Kamer reageren in stevige bewoordingen op de verklaring van Geert Wilders, na alle onrust rond zijn partij. De PVV-leider stond vanavond de pers te woord, in een eerste reactie op het vertrek van PVV-leden na zijn uitspraken over Marokkanen. Hij meldde dat hij geen excuses maakt en dat hij gewoon doorgaat. Veel collega-fractieleiders zijn teleurgesteld en negatief.

VVD: deur op slot gedraaid

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra: "Wilders had de kans een stapje terug te doen. Ik constateer dat hij dat niet heeft gedaan. Sterker nog: hij heeft alleen maar onderstreept dat hij blijft bij wat hij gezegd heeft. Daarbij geeft hij de hele wereld de schuld, de media voorop. Daarmee draait hij eigenlijk de deur op slot. Hij haalt er nu die zogenaamde drieslag over Marokkanen bij: migratie beperken, remigratie bevorderen en het uitzetten van criminelen. Maar dat was niet wat hij deze week in dat café stond te brullen. Met een partij met dergelijke opvattingen gaan wij dus niet samenwerken, ook niet op lokaal niveau. Een gedoogconstructie zou nu niet meer kunnen."

Vanavond reageert Zijlstra uitgebreid op Radio 1 in Met het Oog op Morgen.

PvdA: zout in de wonde

PvdA-leider Diederik Samsom: "Wilders blijft dus zout in de wonde strooien. En door bij zijn volle verstand vast te houden aan zijn woorden maakt hij zijn optreden van afgelopen woensdag nog erger. Hij hitste daar een zaal op om een groep Nederlanders weg te wensen. Dat heeft terecht een golf van afschuw veroorzaakt. Zolang Wilders doorgaat met zijn haatpolitiek zal de PvdA in het geweer blijven komen. Nederlanders moeten weten dat zij veilig zijn in dit land en erbij horen, ongeacht hun afkomst."

D66: dezelfde toon

D66-leider Alexander Pechtold: "De woorden van Wilders zijn voorspelbaar. Ik vind het verschil met de afgelopen zeven jaar niet zo heel groot, al is er wel weer een grens overschreden. We zullen hem blijven confronteren met het feit dat niet alleen zijn verhaal niet klopt, maar dat hij ook geen leiding kan geven en geen oplossing heeft en als hij ergens mag besturen er een zootje van maakt. Ik zie veel collega's nu opeens heel stevig reageren, terwijl hij de afgelopen zeven jaar altijd deze toon heeft gehad. Alleen: nu scandeerde ook zijn aanhang het. Maar ik vind dat je mensen in een democratie nooit de democratische rechten mag ontnemen. Dat is nou juist waar we tegen strijden. Een cordon sanitaire, zoals in België gebeurd is rond het Vlaams Blok - ik denk dat dat hem uiteindelijk alleen maar verder isoleert en de slachtofferrol vergroot."

CDA: ruziemaker

CDA-leider Sybrand Buma: "Wilders bewijst opnieuw dat hij een ruziemaker is die overal gedoe achterlaat en altijd van alles anderen de schuld geeft. Met zijn optreden deze week is hijzelf de aanstichter van maatschappelijke onrust en de tweespalt in zijn eigen partij. Een ruziemaker die verdeeldheid zaait, zal verdeeldheid oogsten en gaat Nederland echt niet beter maken. Dat lukt alleen als we er samen de schouders onder zetten. De enigen met wie Wilders nog samenwerkt, zijn de antisemieten van het Front National. Hij begint inmiddels steeds meer hun stijl te kopiëren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl