Vitesse onderuit bij FC Groningen

Vitesse heeft in de strijd om de tweede plaats in de eredivisie kostbare punten verspeeld. Een gedreven spelend FC Groningen won thuis met 3-1 van de Arnhemmers en boekte zo zijn eerste overwinning in vijf wedstrijden.

In de levendige openingsfase moest Groningen-doelman Marco Bizot al tweemaal onheil voorkomen. Hij stopte een schot van Christian Atsu en een inzet van Valeri Qazaishvili, die voor het eerst sinds 21 december in de basis stond bij de Arnhemmers.

Zijn collega Piet Velthuizen moest in zijn 200ste wedstrijd ook al snel laten zien bij de les te zijn. Hij keerde een inzet van Tjaronn Chery.

Groningen straft fouten Vitesse af

Na de veelbelovende eerste minuten verslapte Vitesse en dat leidde tot de Groningse openingstreffer. Richairo Zivkovic stormde na geschutter van Guram Kashia onbedreigd op Velthuizen af, omspeelde de jubilaris en scoorde beheerst. Na een tweede fout van Kashia hield Velthuizen Zivkovic wel van scoren.

Kashia maakte in de slotfase van de eerste helft zijn fouten enigszins goed door bij de gelijkmaker de assist te verzorgen. Hij bediende met een diepe bal Atsu, die Bizot met een fraai stiftje verschalkte.

Net als voor de rust had Vitesse in de tweede helft het meeste balbezit, maar weer gooide het zijn eigen glazen in door pover verdedigen. Bij een hoekschop van Chery werd aarzelend ingegrepen en daarvan profiteerde Nick van der Velden bij de tweede paal.

Vitesse was nog maar nauwelijks bekomen van die nieuwe tik toen Groningen al op 3-1 kwam door een bekeken schuiver van Chery. Vitesse probeerde daarna nog wel iets terug te doen, maar de Groningers hielden eenvoudig stand en waren nog dicht bij een vierde treffer. Andraz Kirm verzuimde echter te profiteren van slordig balverlies.