Fredrik van der Horst (24) en Nils van der Poel (17) zijn mannen met opvallende namen bij de WK allround in Thialf. Hoewel de achternamen klinken als oer-Hollands, komen de schaatsers respectievelijk uit Noorwegen en Zweden.

Van der Horst gaat in tegenstelling tot Van der Poel al een paar jaartjes mee, maar hij wist nog niet de aansluiting met de top te vinden. Tot 2009 trainde hij onder de toenmalig Noorse bondscoach Peter Mueller, tegenwoordig is hij actief bij een particuliere schaatsacademie van oud-schaatser Tom Erik Oxholm.

Bijzondere familie

Van der Horst heeft een bijzondere familie. De vader van zijn moeder was schaatslegende Hjalmar Andersen, die in de jaren vijftig drie keer Europees-, wereld- én olympisch kampioen werd.

Aan zijn andere opa heeft hij zijn Nederlandse naam te danken. Een Nederlandse man, die via de liefde in Noorwegen is beland. Toch heeft Van der Horst niet veel meegekregen van zijn Hollandse wortels.

"Mijn vader heeft nooit opgelet. Hij was niet geïnteresseerd in de Nederlandse taal. Daarom spreek ik ook geen woord Nederlands. Ik wil het wel leren, hoor. Maar ik moet lessen nemen. Van mijn vader hoef ik het niet te verwachten."

Van der Poel: trots op mijn naam

Van der Poel is zeven jaar jonger dan Van der Horst en komt uit een land waar het schaatsen niet zo groot is als in Noorwegen.

Zijn naam heeft hij te danken aan zijn Nederlandse opa en oma, die al vroeg besloten naar Zweden te emigreren. Daar werd vervolgens iedereen Zweeds opgevoed. Daardoor spreekt Van der Poel net als Van der Horst geen Nederlands.

"Ik wil het wel graag leren", laat ook hij weten. "Het is wel fijn dat ik een Nederlandse naam heb. Je hoort dat het publiek daar op reageert, als de speaker mijn naam omroept."

Wereldkampioen junioren

Van der Poel laat zien dat hij goed in zijn vel zit. Onlangs werd bij de junioren wereldkampioen op de 5.000 meter. Hij beschikt over een flinke dosis talent.

"Ik wil Zweden laten zien dat er wel degelijk mogelijkheden zijn in het schaatsen. Het is alleen lastig omdat wij geen indoor 400 meter-baan hebben. We gaan vaak op trainingskamp naar Duitsland."

Om die reden denkt hij wel eens na over mogelijkheden om ergens anders te trainen. Maar voorlopig blijft hij in Zweden. "Ik ben op dit moment gelukkig in Zweden en blij met mijn huidige coach Mattias Hadders. In de toekomst zou ik het wel wat vinden om vaker in Nederland te trainen. Misschien wel bij een ploeg."

Toekomst

Op de WK allround loopt het nog niet zoals het zou moeten met de 'Nederlandse' Scandinaviërs. Van der Horst moet het doen met de zeventiende plek, Van der Poel staat een plekje hoger.

Maar geen haast, zo geven beide schaatsers aan. In de toekomst moet het allemaal gebeuren. Van der Horst hoopte al naar de Olympische Spelen in Sotsji te gaan, maar de Noorse bond besloot om hem thuis te laten. Inmiddels heeft hij die teleurstelling achter zich gelaten en heeft hij grootse plannen voor de toekomst.

Van der Horst: volgend jaar podium

Van het Horst is namelijk overtuigd van zichzelf. Hij komt met een opvallende uitspraak als wordt gevraagd hoe de toekomst er voor hem uitziet. "Ik kan volgend jaar op het podium van de WK allround staan", zegt Van der Horst overtuigend. Het blijft even stil en dan herhaalt hij die uitspraak nog eens.

"Ik kan podium rijden. Echt waar. Dat is realistisch. Dit seizoen is niet zoals het moest. Dus ik ben nu niet heel goed meer bezig. Na de zomer kom ik ijzersterk terug en verwacht ik zeker wel wat. Ik ga iedereen verrassen, ja. Of ik mijzelf ook ga verrassen? Nee, want ik weet dat ik het kan."

STER reclame