PVV-leider Geert Wilders biedt geen excuses aan voor zijn uitspraken over Marokkanen. Hij vindt dat hij binnen de marges van zijn verkiezingsprogramma en van de wet is gebleven.

Wilders stond in het Tweede Kamergebouw de pers te woord, om voor het eerst te reageren op het vertrek van twee van zijn Tweede Kamerleden, een lid van zijn Europese fractie, een Haags raadslid en twee Friese Statenleden van de PVV.

"Ik heb de waarheid gesproken en niets verkeerd gezegd. De media hebben de vergelijking gemaakt met voorbeelden uit het verleden. Ik heb niet gezegd dat ik alle Marokkanen het land uit wil knikkeren. Ik bied geen excuses aan voor iets dat ik niet gezegd heb."

Doorgaan

"Ik zeg u dat ik door zal gaan", zei Wilders. "Er is geen andere partij die deze kwesties blijft benoemen en dat zal ik blijven doen."

Gevraagd naar het vertrek van zijn partijleden zei Wilders: "Geen partijleider wil dat zijn mensen zo'n conclusie trekken. Ik ben daarom ook voor mezelf nagegaan of ik iets verkeerds heb gezegd. Als dat zo geweest was, was ik wel een man geweest en had ik mijn conclusies getrokken en excuses aangeboden. Maar ik heb een probleem aan de orde gesteld. Ik probeer dat iedere keer ook aan collega-partijgenoten toe te lichten. Mocht dat niet lukken, dan ga ik toch door."

Verwijten

Hij verweet vooral de media dat zij hem hebben vergeleken met abjecte figuren uit het verleden, zoals Adolf Hitler. Volgens Wilders mag alleen de rechter oordelen of hij te ver is gegaan met zijn uitspraken.

Ook minister Opstelten kreeg kritiek van Wilders, onder meer over het feit dat er voorgedrukte aangifteformulieren klaarlagen bij de politie. "Dat mag helemaal niet", zei Wilders.

STER reclame