NOS NieuwsAangepast

Russen vallen basis Krim binnen

Russische militairen hebben de Oekraïense vliegbasis Belbek op de Krim bestormd. Ze reden met gepantserde voertuigen het terrein van de basis nabij Sebastopol op, dwars door muren heen. Russische militairen schreeuwden tegen de Oekraïense militairen dat ze de basis moeten verlaten. Ook schoten ze enkele malen in de lucht. Een persoon is gewond geraakt.

De Russen hadden de Oekraïners kort de tijd gegeven zich over te geven. De Oekraïense commandant van de basis riep zijn mannen bijeen. Samen zongen ze het Oekraïense volkslied. Hij zei dat ze hun wapens neerleggen.

Ultimatum

Het ultimatum liep om 13.30 uur af. De basis was nog een van de weinige op de Krim waar Oekraïners het nog voor het zeggen hadden.

De Oekraïense minister van Defensie zei gisteren dat de legerbases op de Krim formeel nog onder gezag van Oekraïne vallen, maar de meeste zijn inmiddels bezet door Russische militairen.

De Russische president Poetin zette gisteren zijn handtekening onder een wet waarmee de annexatie van de Krim werd afgerond.

Militairen lopen over

Minder dan 2.000 van de 18.000 Oekraïense militairen op de Krim hebben besloten naar het vasteland van Oekraïne te gaan. Degenen die in het leger van Oekraïne willen blijven, wordt vervoer ter beschikking gesteld. Zo kunnen ze met hun gezin en bezittingen naar Oekraïne reizen.

Het merendeel van de Krim-militairen stapt over naar het Russische leger. Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben 147 militaire eenheden de Russische vlag gehesen en zich aangemeld voor het Russische leger. Op 54 van de 67 Oekraïense marineschepen, waaronder acht oorlogsschepen en een onderzeeër, hangt de vlag van de Russische marine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl