NOS NieuwsAangepast

Duizenden bij racismeprotest

De jaarlijkse antiracisme-betoging in Amsterdam heeft duizenden mensen getrokken. De politie spreekt van een vrij hoge opkomst met zo'n 3000 demonstranten en meldt dat het protest vreedzaam en waardig is verlopen.

Veel demonstranten liepen dit jaar voor het eerst mee. Volgens verslaggever Mattijs van de Wiel hebben veel mensen na de uitspraken van Geert Wilders op verkiezingsavond besloten dit jaar mee te doen. "Mensen zeggen dat ze zich nu niet meer stil kunnen houden."

De demonstratie wordt al sinds de jaren tachtig georganiseerd.

Vriendje uit Marokko

Het thema van de betoging is dit jaar 'Wij zijn allen Marokkanen'. Op het podium werd een aan Wilders gerichte brief voorgelezen van een 10-jarig Marokkaans meisje. Betogers zongen "Ik heb een vriendje uit Marokko en dat blijft."

De demonstranten verzamelden zich om 13.00 uur op het Museumplein en liepen naar het standbeeld De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Daar hield burgemeester Eberhard van der Laan een toespraak.

Zwarte Piet

De demonstratie was georganiseerd door Comité 21 maart, een initiatief van verschillende organisaties, waaronder de Bond van antifascisten en Zwarte Piet Niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl