NOS NieuwsAangepast

Historisch bezoek Xi aan Nederland

Voor het eerst is er een Chinese president in Nederland. President Xi Jinping landde kort na het middaguur op Schiphol voor een tweedaags staatsbezoek. Hij wordt vergezeld door zijn vrouw Peng Liyuan. Xi komt met een zware delegatie van twintig ministers en tweehonderd zakenlieden.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen de twee op Schiphol met alle egards die bij een staatsbezoek horen; de erewacht wordt geïnspecteerd en er worden 21 saluutschoten afgevuurd.

Staatsbanket

Rond 16.00 uur gaat Xi op audiëntie bij de koning in het Paleis op de Dam. Om 18.15 uur is er een fotomoment met de koning, koningin en prinses Beatrix.

De dag wordt afgesloten met een staatsbanket in het paleis. Er schuiven zo'n 250 genodigden aan, onder wie 60 Chinezen.

Noordwijk

Morgen praat Xi in het Catshuis met premier Rutte. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat er vanwege "de brede agenda" namens beide landen ministers bij het gesprek zijn. "Deze ontmoeting staat in het teken van de goede samenwerking tussen beide landen op economisch, politiek en cultureel gebied."

Na het gesprek gaat Xi door naar een economische bijeenkomst in Noordwijk. Daar praten de ruim tweehonderd Chinese zakenlieden met vertegenwoordigers uit het Nederlandse bedrijfsleven. De Chinezen bekijken of ze in Nederland kunnen investeren en zich hier kunnen vestigen.

Keukenhof

Xi bezoekt na deze bijeenkomst met zijn vrouw en het koningspaar Kasteel Keukenhof. Daar is een presentatie van Nederlandse innovaties in de landbouw. Dat is op verzoek van Xi, die als president van 1,3 miljard Chinezen worstelt met de vraag hoe al die monden moeten worden gevoed.

Daarna doopt Peng Liyuan een speciale tulp. Na een lunch nemen Willem-Alexander en Máxima afscheid van Xi en Peng.

Uitstapjes

Maandag gaat Xi nog naar de Eerste en Tweede Kamer. Daarna richt hij zich op de tweedaagse top over nucleaire veiligheid in Den Haag.

China-kenners verwachten niet dat Xi afwijkt van het protocol en onverwachte uitstapjes maakt. Eind vorig jaar at hij in een populair dimsum-restaurant in Peking, waar hij zelf eten bestelde en afrekende.

Europa

Met zijn bezoek aan Nederland en de nucleaire top, bijt Xi het spits af van een tour door Europa. Op 25 maart reist hij door naar het hoofdkwartier van de EU in Brussel. Dat wordt gevolgd door een bezoek aan Parijs, waar zal worden geproost op 50 jaar Chinees-Franse diplomatieke betrekkingen.

Xi sluit zijn Europa-trip af met een bezoek aan de economische reus Duitsland.

Maar vandaag gaat, ook in China, alle aandacht uit naar Xi's aankomst in Nederland - China's tweede handelspartner binnen de EU. Want behalve de topambtenaren en CEO's zijn ook 200 Chinese journalisten met Xi meegereisd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl