Wie zijn er vertrokken bij de PVV?
06 mei 2014
PVV-Statenlid in Zuid-Holland Bart Brands stapt op. Dat schrijft hij aan ene brief aan zijn fractiegenoten. Brands zou het vooral niet eens zijn met de Marokkanen-uitspraak van PVV-leider Geert Wlders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart.
23 april 2014
Stephan Jansen, Statenlid in Zuid-Holland en beleidsmedewerker van Wilders, stapt uit de partij. De Volkskrant heeft een brief in handen, waarin hij zegt dat zijn vertrek het gevolg is van de Marokkanen-uitspraken van de PVV-leider. Volgens Jansen heeft de PVV zijn eigen cordon sanitaire gecreëerd.
Ook een tweede Statenlid in Zuid-Holland, John van Assendelft, verlaat de partij. Hij zegt dat hij de provinciepolitiek niet meer kan combineren met zijn werk voor de gemeente Rotterdam.
24 maart 2014
Het Utrechtse PVV-Statenlid Henk Scherer en het Gelderse lid Daniël ter Haar stappen op. Scherer zegt dat hij weggaat "uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid". Ter Haar spreekt van een glijdende schaal in de partijkoers. Beide PVV'ers geven hun zetel terug aan de PVV.
En ook de waarnemend PVV-fractieleider in het Europees Parlement Lucas Hartong heeft er geen zin meer in. Hij blijft tot aan de verkiezingen in mei om de lopende zaken af te handelen. Hartong verlaat de partij niet.
22 maart 2014
Twee van de drie Statenleden van de PVV in Friesland verlaten de partij uit onvrede met Wilders' uitspraken, fractievoorzitter Otto van der Galiën en Pieter Buisman. Ook Statenlid in Flevoland Gerben Laagland breekt definitief met de PVV-fractie.
Acht PVV-raadsleden in Almere die zich tegen Wilders hebben gekeerd, zetten het negende lid (Chris Jansen), uit de fractie.
21 maart 2014
Laurence Stassen keert de partij de rug toe vanwege het optreden van Wilders op de verkiezingsavond. Ze is de leider van de PVV in het Europees Parlement en het boegbeeld van de parij in Limburg, waar ze ook in de Provinciale Staten zit. Beide functies legt ze neer.
Het Haagse PVV-raadslid Chris van der Helm stapt uit de partij. Hij zit sinds 2010 in de raad. Van der Helm was aanwezig in de zaal toen Geert Wilders zijn omstreden uitspraken over Marokkanen deed. Hij gaat verder als onafhankelijk raadslid.
Tweede Kamerlid Joram van Klaveren verlaat de PVV-fractie. Ook voor hem zijn de omstreden uitspraken van PVV-leider Wilders op de uitslagenavond de druppel die de emmer deed overlopen.
20 maart 2014
Tweede Kamerlid Roland van Vliet breekt met de PVV. Aanleiding is het optreden van partijleider Wilders een avond eerder op een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag. Wilders zette zijn aanhang aan om 'minder Marokkanen' te scanderen. Van Vliet gaat verder als eenmansfractie.
29 oktober 2013
Tweede Kamerlid Louis Bontes wordt uit de fractie gezet vanwege een vertrouwensbreuk. Hij haalde een week eerder uit naar Wilders. Volgens hem ligt de macht te veel bij Wilders, durven collega's niet te zeggen wat ze vinden en is er te weinig openheid.
6 juli 2012
Kamerlid Jhim van Bemmel stapt uit de fractie, nadat hij te horen heeft gekregen dat hij een lage plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen heeft gekregen. Dit zou een straf zijn omdat hij een veroordeling voor valsheid in geschrifte had verzwegen.
3 juli 2012
Niet lang voor de Tweede Kamerverkiezingen stappen de Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven uit de PVV. In felle bewoordingen hekelen ze de gang van zaken in de fractie. Ze verwijten partijleider Wilders dat hij te weinig rekening houdt met kritiek van andere fractieleden.
20 maart 2012
Tweede Kamerlid Hero Brinkman verlaat de fractie. Hij heeft kritiek op Wilders, die volgens hem te veel macht heeft. Hij wil meer openheid en democratie binnen de PVV.
18 november 2010
Het PVV-Kamerlid James Sharpe stapt op om zijn gezin te beschermen tegen de beschuldigingen aan zijn ades. Het zit hem dwars dat hij wordt afgeschilderd als oplichter en pornobaas.