NOS NieuwsAangepast

NSS: houd ramen en deuren gesloten

De aankomende dagen zit Den Haag op slot, staan F-16's klaar om elk moment in te grijpen en bewaken raketsystemen het luchtruim. En dat allemaal voor de grootste top die Nederland ooit heeft georganiseerd: de Nuclear Security Summit (NSS) op 24 en 25 maart . Op deze top praten 58 wereldleiders over hoe de wereld voorkomt dat levensgevaarlijk kernmateriaal in handen komt van terroristen. Ook komt de G7 bij elkaar. De beveiligingsmaatregelen zijn enorm, dus vooral in de Randstad zullen veel mensen er wat van merken.

Luchtafweerrakket in Noordwijk voor de NSS | ANP

Niet vliegeren in Den Haag

Inwoners van Den Haag kunnen maandag en dinsdag waarschijnlijk hun werk maar moeilijk bereiken, want de Haagse binnenstad zit helemaal dicht. In de Bollenstreek gaan daarom extra bibliotheken open, zodat mensen daar kunnen werken. Daarnaast mogen Hagenezen niet vliegeren op het strand van Scheveningen, kunnen ze niet afrijden en vliegen er waarschijnlijk constant F-16's over. Een supermarkt riep zelfs op om te gaan hamsteren.

Escortmeisjes zijn waarschijnlijk wel blij met de top, want zij krijgen het naar verwachting druk. Ook de weg tussen Schiphol en Den Haag gaat dicht. Het advies is om het westelijk deel van de Randstad te mijden en als je toch gaat, niet in de spits te rijden. Lees hier meer over de omleidingsroutes.

F-16 op Volkel oefent voor NSS | ANP

Geen sjaal in de Haarlemmermeer

De komende dagen zullen flink wat wereldleiders landen op Schiphol. Dat betekent dat het gebied rondom de luchthaven potdicht zit. De bewoners van de gemeente Haarlemmermeer, waarin Schiphol ligt, hebben daar veel last van. Zo mogen fietsers maar tot 19.00 uur op een fietspad bij het vliegveld rijden en is het vanaf zondag verboden om daar stil te staan.

Ook is het in de gemeente Haarlemmermeer absoluut verboden om je radiografisch bestuurbare auto of drone bij je te hebben. Daarnaast mag je geen bivakmuts, helm, sjaal of masker voor je gezicht dragen, dus het is te hopen dat het weer de komende dagen wat beter wordt.

Dit is de zaal waar het straks allemaal gaat gebeuren, in het World Forum in Den Haag | ANP

Ramen dicht in Amsterdam

Maandag gaat de Amerikaanse president Barack Obama naar het Rijksmuseum op het Museumplein, waar hij met een helikopter landt. Diverse musea zijn om die reden maandagochtend gesloten. Amsterdammers zelf zullen er weinig van meekrijgen, want vanwege grote schermen is er helemaal niets te zien. Omwonenden hebben er wel last van: zij moeten binnenblijven, want het is absoluut verboden om op het balkon of het dak te gaan staan. Ook moeten de ramen dichtblijven. De politie mag daarnaast zomaar huizen binnengaan voor een controle:

Politie 020 mag bij bezoek Obama zonder gerechtelijk bevel huizen binnenvallen om te controleren op explosieven https://t.co/CoGFffz5nb Joost Schellevis (@Schellevis) March 21, 2014

Een tip: als je in Amsterdam bent, klim niet in een boom of een lantaarnpaal. Daar word je waarschijnlijk héél snel weer uitgehaald.

Overigens zijn er ook genoeg broodjeaapverhalen over de NSS-top, Omroep West zet ze op een rij.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl