Het gaat zo hard met de aangiften tegen Geert Wilders, dat het Openbaar Ministerie de tel niet kan bijhouden. "De toestroom is enorm", zegt het OM, maar exacte cijfers kan het nog niet geven. Wel is duidelijk dat duizenden mensen een melding hebben gedaan op de site politie.nl. Gistermiddag was er al honderd keer aangifte gedaan tegen de PVV-leider.

De klagers willen dat Wilders wordt vervolgd voor zijn uitspraken over Marokkanen, op verkiezingsavond in Den Haag. Hij vroeg tijdens een bijeenkomst van PVV'ers of ze meer of minder Marokkanen willen, waarna de zaal scandeerde "minder, minder, minder...". Wilders zei daarop dat hij dat gaat regelen.

Politie

Ook enkele organisaties hebben aangifte tegen Wilders gedaan, waaronder het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders. Dat riep mensen die zich door de uitspraken gekwetst voelen ertoe op naar de politie te stappen.

De politie inventariseert het aantal meldingen en maakt dan een afspraak met de klagers om de aangifte op te nemen. Daar kan enkele dagen tussen zitten, waardoor het OM nog geen zicht op het aantal aangiften heeft. De situatie verandert volgens het Openbaar Ministerie elk kwartier.

Complex

Het OM kan nog niet zeggen wanneer het beslist of Wilders wordt vervolgd. Dat kan wel even duren, omdat zaken die met vrijheid van meningsuiting te maken hebben volgens het OM juridisch complex zijn.

STER reclame