NOS NieuwsAangepast

Joods Overleg: afstand van Wilders

Het Centraal Joods Overleg (CJO) neemt "met kracht afstand" van de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. Het CJO noemt de uitlatingen van Wilders discriminerend en afschuwelijk.

Wilders legde gisteravond tijdens zijn speech het publiek een vraag voor: "Willen jullie meer of minder Marokkanen in jullie stad en in Nederland?" Het antwoord van de zaal luidde: "Minder, minder, minder!"

Weggezet

Volgens voorzitter Jaap Fransman van het CJO zet Wilders hiermee een hele bevolkingsgroep weg. "Deze uitspraak, ook al is het van een vriend van Israël, gaat te ver. Op deze manier wordt er een groep Nederlanders weggezet, wat bij ons onaangename herinneringen oproept."

Fransman doelt daarmee op de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de speech hanteerde Wilders volgens Fransman "een uitsluitingsmechanisme".

Goede mensen

Fransman heeft de speech zelf teruggekeken op Youtube. "Ik schrok. Ik dacht, dit kan niet waar zijn. Zo'n oproep waarbij mensen staan te klappen op het toneel, dat kan gewoon niet. Tienduizenden ontzettend aardige, welwillende en goede mensen worden allemaal over een kam geschoren. Dat gaat een brug te ver."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl