NOS NieuwsAangepast

Record op eerste lentedag

De eerste officiële lentedag van het jaar heeft meteen een record opgeleverd: nooit eerder was 20 maart zo warm. Iets na 14.30 uur was het in De Bilt 20 graden.

Het oude record dateert uit 1916, toen het kwik net onder de 20 graden bleef steken. Het is ook de vroegste warme dag sinds 1990, toen werd het op 17 maart al 20 graden. De metingen begonnen in 1901.

Om 17.57 uur écht lente

De astronomische lente begint vandaag officieel om 17:57 uur; de meteorologische lente was al op 1 maart begonnen.

De aarde draait in een elliptische baan van ongeveer 365 dagen om de zon. De aarde draait ook nog in 24 uur om zichzelf, om de aardas. Die aardas staat niet recht op de baan die de aarde om de zon heen draait, maar maakt een hoek van 23,5 graden met de elliptische baan. Hierdoor zijn er seizoenen.

Twee keer per jaar staat de zon loodrecht op de evenaar. Rond 23 september en vandaag dus om 17:57. Op dat exacte moment breekt de lente aan. Op de eerste lentedag duren de dag en de nacht overal ter wereld ongeveer even lang. In Nederland is de dag tien minuten langer dan de nacht.

Pasen

Vaak wordt gedacht dat de lente op 21 maart begint. Dat is niet zo. Dit is het derde jaar op rij dat de lente op 20 maart begint en dat blijft de komende 87 jaar zo, met een paar uitzonderingen. Zo begint in 2044 en 2048 de astronomische lente al op 19 maart.

De datum van het begin van de lente wordt gebruikt voor de berekening van de datum van het paasfeest. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Dit jaar is de eerste volle maan op 15 april na het aanbreken van de astronomische lente. De eerste zondag daarna is 20 april.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl