In februari zijn er 13.000 werklozen bijgekomen. Dat zijn er gemiddeld dus 430 per dag, blijkt uit cijfers van het CBS. In februari staat de teller van het totaal aantal werklozen en werkzoekenden op 691.000. Dat is 8,8 procent van de beroepsbevolking, bijna net zoveel als in de zomer van vorig jaar.

WW

Het aantal WW-uitkeringen is ten opzichte van de maand ervoor gelijk gebleven, namelijk 460.000. Vooral 45-plussers vroegen een WW-uitkering aan. Onder jongeren daalde het aantal WW-uitkeringen.

Steeds meer werklozen raken verzeild in een uitkering. Vergeleken met een jaar geleden zijn er 22 procent meer WW-uitkeringen. In februari waren er 48.000 nieuwe aanvragen, maar bij 48.000 mensen is de WW-uitkering stopgezet, omdat ze er geen recht meer op hadden, of omdat ze werk gevonden hebben.

Naijlen

De werkloosheid stijgt niet meer zo hard als een jaar geleden, maar zal de komende maanden nog wel stijgen, ook al krabbelt de economie op. Bedrijven die meer te doen krijgen zullen de hogere productie in eerste instantie nog proberen op te vangen met het zittend personeel en niet snel nieuwe mensen aannemen.

Bovendien vallen er nog dagelijks bedrijven om en komen mensen op straat te staan. Het water staat aan de lippen van veel vooral mkb-bedrijven en nieuwe orders leveren niet dezelfde dag geld op, terwijl de kosten wel doorlopen.

Vertrouwen

Het consumentenvertrouwen is in de maand maart weer wat gestegen en staat nu op min 7. Dat betekent dat er nog altijd meer pessimisten zijn dan optimisten over de economie en de eigen portemonnee. De koopbereidheid is niet veranderd.

De ondervraagden vinden het nog steeds niet de tijd om grote aankopen te doen zoals een wasmachine, meubels of een TV. Dat betekent wel dat winkeliers nog steeds moeten wachten op klanten.

De laatste keer dat er meer optimisten waren dan pessimisten was in augustus 2007, dus meer dan 6,5 jaar geleden.

Asscher

Minister Asscher roept werkgevers en werknemers op met goede nieuwe plannen te komen om de werkloosheid te bestrijden. Het kabinet heeft daar ook geld voor beschikbaar.

Volgens Asscher laten de cijfers zien dat de werkloosheid een groot probleem is. "Ook als het economisch beter gaat, daalt de werkloosheid niet meteen."

STER reclame