NOS NieuwsAangepast

Duitsers: Wilders als Goebbels

De toespraak van Wilders van gisteravond is ook in het buitenland opgemerkt. Het Duitse persbureau DPA vergelijkt de toespraak van Wilders met een toespraak van de minister van Propaganda in nazi-Duitsland Joseph Goebbels in 1943. Daarin vroeg Goebbels aan de toeschouwers: "Wollt Ihr den totalen Krieg?".

De Spaanse krant El País noemt Wilders xenofoob en anti-islamitisch. Volgens de krant bevestigt de uitslag van gisteren het verlies van de gevestigde partijen en de opkomst van rechts.

El País schrijft dat Wilders de afgelopen dagen de aandacht heeft opgeëist met zijn uitspraken over Marokkanen. De toespraak van gisteren wordt ook benadrukt.

Selfie

AP besteedde gisteravond al aandacht aan de toespraak van Wilders en ook grote Amerikaanse kranten zoals The Washington Post doen dat.

Op de site van de Arabische nieuwszender al Jazeera wordt aandacht besteed aan de actie die Nederlandse Marokkanen hebben opgezet tegen Wilders. Zij plaatsen op sociale media een selfie met hun Nederlandse paspoort. Al Jazeera laat op zijn site een selectie van die foto's zien.

Afstraffing

De VRT schrijft vanochtend dat D66, de SP en de lokale partijen de grote winnaars zijn. "De regeringspartijen VVD en vooral PvdA zijn de grootste verliezers", staat op de site. Ook wordt de historisch lage opkomst van 53,8 procent genoemd.

Het Amerikaanse persbureau AP opent het verhaal over de verkiezingen met de coalitiepartijen die fors verlies hebben geleden. Zo schrijft AP dat de PvdA de meest dramatische uitslag had en dat de partij in Amsterdam voor het eerst in 65 jaar geen grip meer heeft op de hoofdstad.

Het Britse persbureau Reuters meldt dat de uitslag laat zien dat de regeringspartijen worden afgestraft voor het beleid van de afgelopen jaren. Volgens Reuters zijn de gemeenteraadsverkiezingen steeds belangrijker geworden, omdat belangrijke beleidsmaatregelen tegenwoordig steeds meer door de gemeenten geregeld worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl