De kinderbedhemels van IKEA zijn gevaarlijk. Baby's en jonge kinderen kunnen erin verstrikt raken. Mensen die zo'n stoffen bedhemel in huis hebben, moeten hem niet meer gebruiken, waarschuwt het woonwarenhuis in advertenties in de kranten.

IKEA heeft sinds 2007 wereldwijd 11 meldingen gekregen van kinderen die in een bedhemel verstrikt raken. Twee daarvan komen uit Nederland. Na de eerste melding zijn de ophanginstructies verbeterd, maar nadat er dit jaar weer twee meldingen waren binnengekomen, is tot de terugroepactie besloten.

Bij de gemelde incidenten was de bedhemel rond de nek van het kind gedraaid. Geen van de kinderen heeft blijvend letsel overgehouden, zegt IKEA.

Vanaf 1996

Mensen met een kinderbedhemel van IKEA kunnen die terugbrengen naar de winkel en krijgen dan hun geld terug. De hemeltjes zijn vanaf 1996 verkocht onder een reeks van namen: Klämmig, Legendarisk, Minnen, Barnslig Boll, Minnen Brodyr, Himmel, Fabler en Tissla.

Kinderbedhemels lijken een beetje op een klamboe, al zijn ze alleen decoratief. Ze zijn er in allerlei kleuren en met verschillende prints.

De terugroepactie loopt in alle landen waar de bedhemels zijn verkocht.

STER reclame