NOS NieuwsAangepast

Mogelijk stukken Boeing gespot

Op satellietbeelden zijn mogelijk twee wrakstukken te zien van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat al bijna twee weken wordt vermist. Volgens Australië liggen de objecten in de Indische Oceaan, 2500 kilometer ten zuidwesten van Perth.

De voorwerpen zijn waargenomen door de Australische maritieme autoriteiten. Het grootste van de twee is 24 meter lang, het kleinste 5 meter. Ze dreven in een gebied dat zuidelijker ligt dan het gebied waar sinds maandag wordt gezocht.

De beelden zijn zondag genomen. Een Australische luchtmachtofficier zegt dat het analyseren van de beelden een tijdrovende bezigheid is. "De frames moeten stuk voor stuk worden bekeken", zei hij.

Zoeken

Er zijn vier vliegtuigen onderweg naar het gebied of al ter plaatse. Ze hebben opdracht om op een hoogte van 300 meter over het gebied te vliegen. De bemanning speurt dan met het oog en de radar het water af. Tot dusver zijn de brokstukken niet gevonden.

Foto's van eventuele vondsten, worden naar het vasteland doorgestuurd. De Australische luchtmacht zegt dat het dan nog een hele klus zal zijn om vast te stellen of het werkelijk om brokstukken van een vliegtuig gaat.

De vliegtuigen kunnen maximaal twee uur in het gebied zoeken, voordat ze weer terug moeten keren omdat hun brandstof opraakt. Ook worden er schepen en commerciële satellieten ingezet om het gebied te bekijken. De weersomstandigheden in het gebied zijn slecht.

Uiterst moeilijk

De Australische premier, Tony Abbott, waarschuwde dat het "uiterst moeilijk" wordt om de objecten terug te vinden. Een van de vliegtuigen werpt boeien af, die doorgeven in welke richting ze drijven, zodat deskundigen de stroming in het gebied in kaart kunnen brengen.

Zelfs als de brokstukken worden gevonden, is de kans groot dat ze niet van vlucht MH370 zijn. Een hoogleraar van een Australische universiteit zegt dat kans groot is dat de brokstukken afkomstig zijn van scheepvaart.

Ook de Maleisische minister voor Transport zei dat de kans groot is dat de brokstukken niet van het vermiste vliegtuig zijn. Ook op andere plaatsen gaat het zoeken daarom door. "We mogen nooit de hoop opgeven", zei hij.

Niets duidelijk

Het vliegtuig verdween op 8 maart van de radar toen het met 239 inzittenden op weg was van Kuala Lumpur naar Peking. Een zoektocht door tientallen landen leverde tot nu toe niets op. Over de oorzaak van de verdwijning is nog niets duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl