NOS NieuwsAangepast

Te weinig muntgeld op Curaçao

Curaçao heeft te weinig muntgeld in omloop. Supermarkten en kleine winkeliers kunnen met moeite wisselgeld teruggeven aan klanten.

Het tekort komt doordat het eiland al geen munten mag bijslaan sinds 2010, toen de Nederlandse Antillen werden opgeheven. Curaçao zou net als Sint Maarten van de Antilliaanse gulden overstappen op de Caribische gulden, maar dat is nooit gebeurd.

De Antilliaanse gulden mag alleen worden uitgegeven door het Muntfonds. Maar dat nam nieuwe bestellingen niet in behandeling door een aantal problemen.

Koning of koningin?

Zo was een tijdlang niet duidelijk of het gebruik van de woorden Nederlandse Antillen op de munten wettelijk was geoorloofd. Ook moest met het Kabinet van de Koning worden afgestemd of de beeltenis van koningin Beatrix of die van koning Willem Alexander moest worden gebruikt.

In afgelopen maanden bleek de leverancier bovendien een gebrek te hebben aan rondellen, de ongeslagen muntplaatjes. Dat is inmiddels opgelost. De nieuwe munten worden nu eind mei of begin juni verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl