NOS NieuwsAangepast

Scheltema Amsterdam blijft

In Amsterdam is boekhandel Scheltema gered. Toen Scheltema Polare werd ging het minder en het leek erop dat de bekende boekenzaak verloren zou gaan. Maar er blijkt genoeg geld beschikbaar om de oude Scheltema-winkel te laten herleven. De winkel blijft gevestigd aan het Koningsplein in Amsterdam.

Ook de vestiging van het failliete Polare in Groningen blijft zo goed als zeker voortbestaan als boekwinkel. Boekhandel Van der Velde uit Groningen neemt de winkel over.

Volgens directeur Ad Peek van Van der Velde is een principe-overeenkomst bereikt met de curator, meldt RTV Noord.

Crowdfunding

Er zijn verschillende initiatieven om de overige vestigingen te redden. Begin deze maand lukte het de manager van de winkel in Eindhoven om zijn zaak uit het failliete concern los te weken.

In Rotterdam maakt Polare ook een doorstart. Vijf medewerkers hebben met crowdfunding en hulp van investeerders zo veel geld verzameld, dat ze de winkel kunnen kopen.

In ere

De Rotterdamse zaak gaat verder als 'Donner', zoals vroeger. "De mensen waren boos toen Donner van de gevel verdween", zegt Suzanne Hammecher, een van de medewerkers die de winkel gaan leiden. Wel moet de winkel verhuizen naar een kleiner pand aan de Coolsingel, maar dat is niets minder dan een ereplaats.

Dat er zoveel steun is voor het nieuwe Donner, heeft de redders van de Rotterdamse winkel verrast. "Ik denk dat dit komt doordat er weer over 'Donner' wordt gesproken", zegt Hammecher. Het boekenvak is volop in beweging en het zal dan ook niet gemakkelijk worden, denkt ze. "Maar ik ben ervan overtuigd dat de zaak levensvatbaar is. Samen hebben we 135 jaar ervaring in deze branche, dus het gaat wel lukken."

Ook in andere steden is het de bedoeling dat de vroegere naam terugkomt, omdat 'Polare' als te afstandelijk wordt ervaren. Zo krijgt Eindhoven zijn 'Van Piere' terug.

In Nijmegen ziet het er ook goed uit voor een doorstart. Als de initiatiefnemers het eens worden met de curator, wordt daar de naam 'Dekker van de Vegt' in ere hersteld.

In Arnhem wordt gevochten voor de terugkeer van de Gelderse Boekhandel, in Den Bosch is goede hoop op een doorstart van Adr. Heinen.

Verder zijn er initiatieven in Tilburg (Gianotten), Utrecht (Broese), Den Haag (Verwijs) en Maastricht (Dominicanen).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl