NOS NieuwsAangepast

Fyra terug, NS krijgt geld

De Nederlandse Spoorwegen hebben met AnsaldoBreda en moedermaatschappij Finmeccanica een akkoord bereikt over de Fyra. Daarmee lijkt een punt gezet achter het drama met de Italiaanse hogesnelheidstrein.

De deal houdt onder meer in dat alle hogesnelheidstreinen van het type V250 terug gaan naar AnsaldoBreda en dat de NS een bedrag van 125 miljoen euro terugkrijgt. De oplossing moet voorkomen dat beide bedrijven nog jaren energie en geld in de kwestie moeten steken.

Ondanks de overeenkomst legt de NS flink toe op het project. De spoorwegen becijferen het verlies in de Fyra-zaak nu op 88 miljoen euro. Dat is veel minder dan eerder geschat.

Doorverkopen

Door het akkoord kan AnsaldoBreda de V250-treinen doorverkopen aan andere klanten. De NS krijgt voor iedere verkochte Fyra een extra betaling, met een maximum van 21 miljoen euro.

Volgens de NS ging het conflict fundamenteel "niet over de robuustheid van het ontwerp van de trein, maar vooral over aanvaardbare deadlines voor reparatie en inzetbaarheid die niet voldeden aan de NS-behoeften en over de financiële consequenties".

De partijen hebben afgesproken dat ze afzien van verdere financiële claims.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl