NOS NieuwsAangepast

Motorclubs delen bloedig verleden

Motorclub Bandidos komt naar Nederland, de Hells Angels spreken van een provocatie van hun aartsrivalen. Staat Nederland aan de vooravond van een gewelddadig conflict tussen de motorclubs?

Dat leden van de Bandidos en de Hells Angels niet terugschrikken voor geweld en aanslagen, wordt in de jaren 90 pijnlijk duidelijk in Scandinavië. Daar woedt dan een bendeoorlog die elf clubleden het leven kost. Bijna honderd raken er gewond.

Raketwerpers

In Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland worden tussen 1994 en 1997 aanslagen gepleegd op prominente clubleden. Een van de bekendste slachtoffers is de Zweedse Bandidos-president Michael Ljunggren. Hij wordt in 1995 doodgeschoten. Kort daarna bestoken woedende Bandidos-leden clubhuizen van de Hells Angels met raketwerpers.

In de maanden daarna zijn er nog diverse schietpartijen en aanslagen met autobommen. In Noorwegen komt daarbij een onschuldige voorbijganger om het leven. De vete wordt na drie jaar beëindigd als de leiders van de Bandidos en de Hells Angels elkaar op tv de hand schudden.

Duisburg

De laatste jaren zijn er vooral in Duitsland spanningen tussen de twee van origine Amerikaanse motorclubs. Vooral in Duisburg, amper 40 kilometer over de grens, gaan leden elkaar sinds 2009 op allerlei manieren te lijf. In dat jaar wordt een Bandidos-lid doodgeschoten door een Hells Angel. Er volgen meerdere schiet- en steekpartijen, waarbij leden uit beide kampen gewond raken.

De politie van Duisburg heeft de handen vol aan de motorclubs. Met de komst van de Nederlandse club Satudarah naar de Duitse stad, in 2012, verslechtert de situatie verder. Ook Satudarah-leden zijn regelmatig betrokken bij geweld tegen Hells Angels en vice versa. Bovendien krijgt Satudarah in Duisburg steun van Nederlandse collega's. Die leveren onder meer kalasjnikovs.

Volgens de politie strijden de motorclubs in Duisburg om "keiharde business in de drugshandel en de prostitutie". Vrijwel wekelijks zijn er invallen en arrestaties. Een speciale politie-eenheid coördineert sinds deze maand de aanpak van de criminele motorbendes in het Ruhrgebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl