NOS NieuwsAangepast

Chinees 'babyluik' dicht na succes

In de Zuid-Chinese stad Guangzhou bij Hongkong heeft een kindertehuis vanwege overweldigend succes zijn 'babyluik' gesloten. Ouders konden sinds eind januari hun pasgeboren kind daar afgeven als ze het niet wilden houden.

In enkele maanden tijd zijn er al meer dan 260 kinderen afgegeven en allemaal omdat ze ziek waren, zegt het tehuis. Sommige baby's hebben het syndroom van Down. Er is geen rekening gehouden met zo'n groot aantal, daarom is besloten om het afgifteloket voorlopig te sluiten.

De autoriteiten denken dat vooral zieke kinderen worden afgestaan omdat ouders bang zijn dat ze de ziektekosten niet kunnen betalen.

Verzorging

De directie van het kindertehuis benadrukt dat geen enkel kind op straat wordt gezet en dat iedereen de zorg krijgt die nodig is. Tal van steden in China hebben loketten waar ouders hun ongewenste kind kunnen achterlaten. De regering in Peking verkiest zo'n 'babyluik' boven het achterlaten van pasgeboren baby's op straat.

Het tehuis in Guangzhou vangt naast pasgeboren kinderen ook weesjes op. Het heeft duizend bedden die inmiddels allemaal bezet zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl