NOS NieuwsAangepast

Bemanning Greenpeace naar Hof

De dertig bemanningsleden van het Greenpeaceschip de Arctic Sunrise slepen Rusland voor de rechter. Ze hopen dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg bepaalt dat ze niet opgepakt en vastgehouden hadden mogen worden. Ook eisen ze een schadevergoeding.

Vorig jaar september werden de bemanningsleden van de Arctic Sunrise gearresteerd tijdens een protestactie bij een boorplatform in de Russische poolzee. Onder hen waren de Nederlandse Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels.

Ze werden onder meer beschuldigd van piraterij. In november kwamen ze op borgtocht vrij en kregen ze amnestie. De bemanningsleden hebben bijna drie maanden vastgezeten.

Schendingen Rusland

Faiza Oulahsen zegt dat zij en de andere opvarenden naar de rechter stappen omdat de bestorming van het schip en hun detentie illegaal was. Ze vinden ook dat ze door Rusland zijn gemuilkorfd.

Oulahsen hoopt dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens Rusland zal dwingen om de vrijheid van meningsuiting in de toekomst te respecteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl