NOS NieuwsAangepast

Moskou wil federale staat Oekraïne

Rusland wil dat Oekraïne een federale staat wordt en heeft de regering in Kiev opgeroepen verkiezingen uit te schrijven. Moskou wil dat regio's in Oekraïne meer macht krijgen.

De voorstellen komen van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie wil naar eigen zeggen de spanningen in Oekraïne verminderen.

Het ministerie ging ook in op het eerdere voorstel van westerse landen om een internationale contactgroep in te stellen, die een oplossing voor de crisis zou moeten bedenken. Rusland toont zich nu bereid om mee te werken aan zo'n contactgroep, maar de eisen die Moskou eraan verbindt zijn voor het Westen vrijwel zeker onacceptabel.

Janoekovitsj

De contactgroep die Rusland bepleit, zou de Oekraïense regering moeten vragen om de uitslag van het referendum op de Krim te erkennen. Ook zou de regering in Kiev alsnog een deel van een akkoord dat op 21 februari werd gesloten, moeten uitvoeren.

Dat akkoord werd gesloten tussen de verdreven president Janoekovitsj en een deel van de oppositie. Kort daarna werd Janoekovitsj afgezet door het parlement. De crisis op de Krim brak kort daarna uit.

Onacceptabel

Kiev heeft in een korte reactie de voorstellen van Rusland resoluut afgewezen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelde ze als "totaal onacceptabel".

Het Russische parlement komt naar verluidt morgen met een steunverklaring aan de nieuwe machthebbers op de Krim. Ook is de verwachting dat president Poetin het parlement toespreekt.

De Europese en de Verenigde Staten werken aan sancties tegen Rusland. Zij bestempelen het referendum op de Krim als illegaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl