NOS NieuwsAangepast

ING schort proef klantgegevens op

ING schort de proef met het delen van klantgegevens op. De bank biedt excuses aan voor de onduidelijkheid en onrust die is ontstaan.

De bank zegt in een open brief aan de klanten dat "we niet duidelijk genoeg zijn geweest over dit zo gevoelige onderwerp. Hierdoor hebben wij veel bezorgde reacties van onze klanten ontvangen. Deze reacties maken duidelijk dat er veel vragen en zorgen zijn over de bescherming van klantgegevens. En dat spijt mij zeer", zegt Nick Jue, directievoorzitter van ING Nederland.

ING kreeg na het bekendmaken van de plannen een storm van kritiek over zich heen. Consumenten maakten op sociale media gehakt van het plan. Ook de Consumentenbond reageerde kritisch. Van het vaste panel van het VARA-consumentenprogramma Kassa gaf afgelopen zaterdag meer dan 70 procent aan te overwegen over te stappen van ING naar een andere bank.

Vertrouwen

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, was ook kritisch. "Is dit nou het nieuwe verdienmodel dat we voor de Nederlandse banken moeten nastreven? Ik denk dat we dit niet moeten doen", zei Knot. "Als we zien dat het vertrouwen van klanten in de banken daardoor schade oploopt, maken we er direct een einde aan".

In zijn open brief probeert ING-topman Jue zijn rekeninghouders gerust te stellen: "Laat ik nogmaals benadrukken: ING deelt uw klantgegevens niet met derden, laat staan dat wij die zouden verkopen".

ING gaat nu met zijn klanten overleggen. "We willen kijken hoe we de rekeninghouders het beste van dienst kunnen zijn bij het besparen op de dagelijkse uitgaven". Dat was volgens ING de achterliggende reden voor de proef.

'Positieve stap'

De Autoriteit Financiele Markten noemt de belissing "een positieve stap". Een woordvoerder van de toezichthouder zegt dat het ook beter is om eerst een brede discussie te voeren tussen banken, de samenleving en de klanten over de pijnpunten in plaats van ineens een proef aankondigen.

ING wil desgevraagd verder geen toelichting geven op het besluit. Ook De Nederlandsche Bank geeft nu geen commentaar. Een woordvoerder benadrukt dat DNB vorige week al duidelijk heeft gemaakt hoe de bank erover denkt.

De Consumentenbond vindt het goed nieuws dat het plan nu is uitgesteld. " We hopen natuurlijk dat het helemaal van de baan is. Hier is zoveel verwarring en onrust over ontstaan, heel slecht voor het vertrouwen'', zegt een woordvoerster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl