EU-ministers bespreken sancties

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken bespreken vandaag welke Russen niet meer welkom zijn in de EU. De reisbeperking is een van de sancties naar aanleiding van het referendum op de Krim, waarin de meeste kiezers zich hebben uitgesproken voor aansluiting bij Rusland. Volgens de EU is het referendum in strijd met de wet, maar Rusland ontkent dat.

Timmermans wilde bij aankomst in Brussel nog niet zeggen welke Russen op de lijst komen te staan. Sommige landen willen mensen uit de directe omgeving van president Poetin een inreisverbod geven, maar andere lidstaten zijn het daarmee niet eens.

"Het is nu aan de Russen om te reageren en de dialoog aan te gaan. Ze weten precies wat ze kunnen verwachten", zei Timmermans. Sancties doen volgens de minister iedereen pijn, maar vooral de Russen. "Ik hoop dat ze dat inzien.". Economische sancties, zoals een breed handelsverbod, zouden nog niet aan de orde zijn.

Geïsoleerd

Rusland begint volgens de minister nu internationaal compleet geïsoleerd te raken. "Er is geen land in de wereld, behalve het regime van Assad, dat Rusland steunt. Dat moet de Russen toch zorgen baren", zei Timmermans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl