NOS NieuwsAangepast

Krim maakt haast met aansluiting

Het parlement op de Krim heeft Rusland verzocht toegelaten te worden als republiek. Het verzoek volgt op het omstreden referendum van gisteren, waarin volgens de autoriteiten 97 procent van de opgekomen kiezers zich heeft uitgesproken voor aansluiting bij Rusland.

De autoriteiten hebben ook beslag gelegd op al het Oekraïens staatseigendom, waaronder vermoedelijk ook de militaire bases. Er wordt een eigen centrale bank opgezet en Rusland zou bereid zijn de regio met ruim 20 miljoen euro te steunen.

De Oekraïense strijdkrachten op het schiereiland zijn ontbonden, zeggen de autoriteiten.

Het parlement besloot ook om per 30 maart de tijdszone van Moskou in te voeren op de Krim. Nu is het in Simferopol, de hoofdstad van de Krim, nog twee uur vroeger dan in de Russische hoofdstad.

Russische reactie

Het Russische parlement, de Doema, zou later deze week bijeenkomen om te stemmen over het opnemen van de Krim. Maar er zijn ook berichten dat er geen stemming in het parlement meer nodig is.

De tweede voorzitter van het parlement zei vandaag tegen persbureau Interfax dat er morgen een steunverklaring voor de Krim wordt afgegeven. President Poetin spreekt morgen in de Doema.

Sancties

Westerse landen hebben het referendum veroordeeld als illegaal. EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn bijeen in Brussel en hebben sancties ingesteld tegen 21 personen uit Oekraïne en Rusland. Ook de VS werkt aan verscherpte sancties.

De Oekraïense regering in Kiev is niet bereid de Krim op te geven. Premier Jatsenjoek noemde het referendum een circusact, gesteund door "21.000 Russische militairen, die met hun wapens proberen om het referendum legitimiteit te geven".

De regering in Kiev heeft vandaag 40.000 reservisten opgeroepen. De helft zal zich aansluiten bij het reguliere Oekraïense leger; de andere helft bij de nieuw op te richten Nationale Garde.

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken heeft opgeroepen tot kalmte. China stelt dat een oplossing van het conflict alleen via een dialoog tot stand kan komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl