NOS NieuwsAangepast

Krim: 97 procent kiest voor Rusland

Bij het referendum op de Krim heeft bijna 97 procent van de mensen die zijn gaan stemmen zich uitgesproken vóór aansluiting bij Rusland. De opkomst bij de volksraadpleging kwam volgens de einduitslag uit op ruim 82,7 procent. Dat heeft het hoofd van de kiescommissie bekendgemaakt op een persconferentie. Hij zei verder dat de kiescommissie geen enkele klacht heeft ontvangen over het verloop van het referendum.

Boycot

Algemeen werd aangenomen dat het referendum zou uitdraaien op massale steun voor aansluiting bij Rusland, omdat de bevolking op de Krim in meerderheid Russisch is en niets moet hebben van de pro-westerse koers van de Oekraïense regering. Andere bevolkingsgroepen, zoals de Krim-Tataren, hebben het referendum van gisteren geboycot.

Rommelig

Correspondent David Jan Godfroid zegt dat het referendum rommelig is verlopen. "Dat er maar tien dagen de tijd was om de volksraadpleging te organiseren, was goed te merken", zegt hij. Er werd veel geïmproviseerd en de stembiljetten of de kiezersregistratie klopten niet. Stembiljetten waren niet goed opgevouwen zodat iedereen kon zien wat er werd gestemd, als de stembus zelf al niet doorzichtig was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl