1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Sancties tegen Rusland dichterbij

De VS en de EU verwerpen de uitkomst van het referendum op de Krim. Volgens de einduitslag heeft 96,6 procent van de mensen die zijn gaan stemmen zich uitgesproken voor aansluiting bij Rusland. Het Witte Huis laat in een reactie nog eens weten dat er geen beslissingen genomen moeten worden over de toekomst van Oekraïne zonder de Oekraïense regering.

Het referendum is in strijd met de Oekraïense grondwet en het internationale recht, zeggen de Amerikanen. In een gezamenlijke verklaring (.pdf) uiten de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso dezelfde kritiek.

Telefoongesprek

Poetin is nog steeds overtuigd van de rechtmatigheid van het referendum en dat heeft hij Obama in een telefoongesprek laten weten. Hoewel de twee van mening verschillen, zijn ze het er wel over eens dat ze moeten blijven zoeken naar manieren om de stabiliteit op de Krim te bewaren.

Toch is de kans groot dat Amerika Rusland sancties oplegt. De Amerikanen werken aan een zwarte lijst van Russen van wie de tegoeden worden bevroren en die moeilijker aan een reisvisum kunnen komen.

"We zetten de Russen zo veel mogelijk onder druk", zegt een woordvoerder in Washington. Volgens hem kunnen sancties erg schadelijk zijn voor de Russische economie.

Reactie EU

Ook de Europese Unie bereidt zo'n zwarte lijst voor. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken overleggen daarover in Brussel.

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland herhaalden de verklaring van de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague dat Moskou de economische en politieke gevolgen onder ogen moet zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl