NOS NieuwsAangepast

Als de piloot de dader is

De Maleisische autoriteiten lijken er steeds meer van overtuigd dat de piloten een rol hebben gespeeld bij wat er is misgegaan met vlucht MH370. Naar nu blijkt is volgapparatuur aan boord van het vliegtuig moedwillig uitgezet, iets waar uitgebreide kennis van luchtvaarttechniek voor nodig is. Inmiddels zijn de woningen van beide mannen doorzocht.

Het gebeurt zelden dat piloten zelf hun toestel in gevaar brengen, maar het komt voor. In het verleden waren meerdere gevallen waarbij vermoed werd dat een zelfmoord leidde tot een vliegtuigongeluk. Wat de ramp met vlucht MH370 anders maakt, is dat het toestel van Malaysia Airlines waarschijnlijk nog uren doorvloog, terwijl piloten bij een zelfmoord vaak in korte tijd handelden.

1999: EgyptAir vlucht 990

Het bekendste geval van een vliegramp door een waarschijnlijke zelfmoord is dat van EgyptAir vlucht 990 in 1999. De Boeing 767 was op weg van New York naar Egypte toen het na een half uur vliegen ineens een duikvlucht maakte die zo heftig was, dat het vliegtuig in de lucht uiteen gereten werd. Alle 217 inzittenden kwamen om het leven.

Uit onderzoek bleek dat vlak voor de crash de automatische piloot was uitgezet. Ook bleek dat de co-piloot het vliegtuig wilde laten dalen, terwijl de gezagvoerder juist had geprobeerd te klimmen. Op de voicerecorder was bovendien geprevel van de 59-jarige co-piloot te horen, enkele keren "Ik vertrouw op God".

De Egyptische autoriteiten wilden niet aanvaarden dat de co-piloot bewust het toestel heeft laten neerstorten, maar een collega kon wel een motief verzinnen: de man verdiende wat bij door luxegoederen van de VS naar Egypte te smokkelen, maar was recentelijk van die route afgehaald. De leidinggevende die dat gedaan had, zat juist als passagier in het vliegtuig.

2013: Mozambique Airlines vlucht TM470

Bij een vliegtuigongeluk vorig jaar luidt de voorlopige conclusie ook zelfmoord van de piloot. De vlucht van Mozambique naar Angola stortte met 33 mensen aan boord neer in afgelegen gebied. Op de opnames van de zwarte doos was te horen dat de co-piloot vlak voor de crash naar de wc ging. Toen hij terugkeerde, zat de deur naar de cockpit op slot; er is te horen hoe hij erop bonst.

Kort daarna richt de piloot het vliegtuig naar de grond. Tijdens de duikvlucht slaat hij geen acht op de waarschuwingssignalen en maakt geen noodoproep. Een motief voor het gedrag van de piloot is niet gevonden; er gaan geruchten over huwelijksproblemen en een overleden zoon.

1997: SilkAir vlucht 185

Een Boeing 737 met 104 mensen aan boord stort in een Indonesische rivier, vlak na vertrek uit Jakarta op weg naar Singapore. Net als in het geval van de EgyptAir-vlucht verwerpen de nationale autoriteiten de conclusie dat de piloot zelfmoord pleegde, maar het lijkt er wel op. Zo blijkt het dat de opnames in de cockpit moedwillig zijn uitgezet, vlak nadat de gezagvoerder had gezegd dat hij wat drinken gingen halen. De man zou bovendien ernstige financiële problemen hebben door beursspeculaties en was enkele weken voor de crash op de vingers getikt door de luchtvaartmaatschappij wegens ongepast gedrag. Ook had hij een levensverzekering afgesloten die inging op de dag dat het vliegtuig crashte.

1994: Royal Air Maroc vlucht 630

De ramp op deze binnenlandse vlucht kostte het leven aan 44 mensen, onder wie vier Nederlanders en een prins uit Koeweit. De 32-jarige piloot bleek de automatische piloot te hebben uitgeschakeld om tegen een bergwand aan te vliegen. Vlak voor de impact schreeuwde zijn co-pilote tevergeefs: "Help, help, de piloot wil...". De man zou tot zijn wanhoopsdaad gekomen vanwege liefdesverdriet.

1982: Japan Air Lines vlucht 350

Hoewel gezagvoerder Katagiri (35) enige tijd had thuisgezeten met psychische problemen, was hij toch weer goedgekeurd om te vliegen. Het bleek een fataal besluit. Bij de landing van zijn DC-8 op het vliegveld van Tokio zette hij ineens de motoren in de achteruit. Het vliegtuig verminderde vaart en kwam voor de landingsbaan in zee terecht. 24 mensen kwamen om, het merendeel van de overige 123 mensen in het toestel raakte gewond.

De opnames uit de cockpit laten horen dat zijn co-piloot geschrokken is van de actie van de piloot en hem probeert te stoppen: "Stop toch, alstublieft", roept hij uit. De piloot overleeft het ongeluk en komt later voor de rechter wegens moord, maar wordt vrijgesproken omdat hij vanwege zijn psychische problemen ontoerekeningsvatbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl