NOS NieuwsAangepast

Erdogan: tiener was terrorist

De Turkse tiener die deze week na circa negen maanden coma overleed, had banden met terreurorganisaties. Dat heeft de Turkse premier Erdogan gezegd op een campagnebijeenkomst.

De 15-jarige Berkin Elvan raakte vorig jaar gewond tijdens antiregeringsprotesten in Istanbul toen hij een traangasgranaat van de politie tegen zijn hoofd kreeg. Hij groeide uit tot het symbool van gewelddadig politie-optreden. Woensdag braken in verschillende steden rellen uit toen hij werd begraven.

Bakker

De jongen kwam vorig jaar in de protesten terecht toen hij naar de bakker ging. Maar volgens Erdogan was hij helemaal niet zo onschuldig. De jongen zou kralen van staal in zijn zak en een katapult in zijn hand hebben gehad. Ook was zijn gezicht volgens Erdogan bedekt met een sjaal.

Het is voor het eerst dat de premier zich uitlaat over de tiener. Hij verdedigde het ingrijpen van de ordetroepen. "Hoe kon de politie weten hoe oud de jongen was met die sjaal om zijn hoofd?"

Moordenaar

President Gül heeft de ouders van de jongen gecondoleerd, maar de premier deed dat niet. Die gooide juist meer olie op het vuur. "Zijn moeder zegt: 'de premier is de moordenaar van mijn zoon'. Ik begrijp de liefde van ouders voor hun kind, maar ik snap niet waarom je stalen kralen en anjers in het graf van je zoon gooit."

Erdogan deed zijn uitspraken tijdens een campagnebijeenkomst in het zuidoosten van Turkije, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 30 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl