Vlucht MH370 die een week geleden van de radar verdween, is gekaapt. Dat heeft een Maleisische functionaris gezegd tegen het Amerikaanse persbureau AP.

Volgens de functionaris is er geen twijfel meer over dat het toestel van Malaysia Airlines is gekaapt. De bron wil anoniem blijven omdat de functionaris niet geautoriseerd is om met de pers te praten.

Persconferentie

In de loop van de ochtend volgt een persconferentie van de autoriteiten in Maleisië. Vlucht MH370 was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking. Er is nog steeds geen spoor van het vliegtuig gevonden. Aan boord waren 239 mensen.

In Amerikaanse media wordt gespeculeerd dat het toestel door menselijk handelen van de radar verdween.

De Wall Street Journal schrijft dat er volgens Amerikaanse onderzoekers sabotage aan boord van het toestel is gepleegd. Twee systemen zijn uitgeschakeld en het kan volgens de krant haast niet anders dan dat dat door iemand is gedaan. Een fout van de apparatuur wordt nagenoeg uitgesloten.

Indische Oceaan

The New York Times en CNN melden dat het vliegtuig radicaal van hoogte en koers is gewisseld.

Het contact met het vliegtuig ging één uur na het opstijgen in de Maleisische hoofdstad verloren. Daarom richtte de zoekactie zich in eerste instantie op de Zuid-Chinese Zee. Maar er wordt gespeculeerd dat het vliegtuig nog uren heeft doorgevlogen. Dat zou ook zijn gebleken uit data die werd opgevangen nadat het contact al was verbroken.

Verschillende bronnen melden dat uit die data blijkt dat het toestel is omgekeerd en wellicht in de Indische Oceaan is gestort, aan de andere kant van Maleisië. Luchtvaartdeskundigen zeggen tegen CNN dat het mogelijk, maar hoogst onwaarschijnlijk, is dat het vliegtuig door kapers ergens ongezien aan de grond is gezet.

STER reclame