NOS NieuwsAangepast

D66: "Toekomstcommissaris" nodig

D66 wil een regeringscommissaris die Nederland moet omvormen tot een "lerende economie." Dat zegt D66-leider Pechtold in Nieuwsuur in een reactie op een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. De WRR pleit ervoor dat de Nederlandse economie zich beter voorbereidt op een wereld waarin landen nauwer met elkaar verweven raken en grondstoffen en geschikte arbeidskrachten schaarser worden.

Onlangs onderschreef het kabinet de analyse en aanbevelingen van de WRR in grote lijnen. D66 zegt dat het kabinet meer moet doen dan "op de winkel passen". Een regeringscommissaris, direct onder de premier, moet eraan bijdragen dat het Nederlandse onderwijs het beste in de wereld wordt. Ook moet de commissaris het innovatiebeleid doelmatiger maken.

Toekomstfonds

D66 pleit verder voor een speciaal "Toekomstfonds" om investeringen op lange termijn veilig te stellen. Daarin komen uiteindelijk de jaarlijkse opbrengsten van gas en andere delfstoffen.

VVD

Regeringspartij VVD zoekt het onder meer in verandering van het onderwijs. Volgens VVD-fractievoorzitter Zijlstra bepaalt het onderwijs nu vooral zelf wat het aanbod is en welke vakken er worden aangeboden. Maar er moet meer rekening worden gehouden met de wensen van werknemers en bedrijven. "Wat hebben studenten nodig om in de snel veranderende wereld mee te veranderen?"

De VVD pleit verder voor minder regels. Zijlstra vindt dat allerlei zekerheden rond onder meer arbeidsmarkt en onderwijs moeten worden ingewisseld voor de zekerheid dat je snel kunt veranderen.

PvdA

PvdA-leider Samsom zegt voor een duurzame sterke economie te kiezen, waarvan een bloeiende "maakindustrie" de basis is. In die industrie moeten familiebedrijven floreren.

Samsom pleit voor een belangrijke rol van het staatsbedrijf Energiebeheer Nederland bij de overgang naar een duurzame energievoorziening. Dat bedrijf zou z'n focus moeten verschuiven van olie en gas naar bijvoorbeeld wind en aardwarmte. Nederland zou dan wereldleider moeten worden op het gebied van offshore windenergie.

De Tweede Kamer debatteert binnenkort met het kabinet over de "lerende economie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl