NOS NieuwsAangepast

"Geruchten Demmink al in jaren '90"

Oud-gevangenisdirecteur Jacques van Huet hoorde begin jaren 90 voor het eerst geruchten dat topambtenaar Joris Demmink pedofiele contacten had. Hij hoorde de berichten op het ministerie van Justitie, verklaarde hij vandaag onder ede bij de rechter-commissaris in Utrecht.

Van Huet is een van de getuigen in de procedure die door de stichting De Roestige Spijker is aangespannen. De stichting wil met het getuigenverhoor bewijs verzamelen tegen voormalig secretaris-generaal Demmink van het ministerie. Volgens de stichting heeft Demmink minderjarige jongens seksueel misbruikt.

Pinokkiobar

Een ambtenaar van de afdeling organisatie en informatisering vertelde Van Huet dat Demmink via een Haagse pooier contacten had met jonge jongens. "Maar hij bagatelliseerde het ook en zei dat er netjes voor betaald werd", zei Van Huet.

De geruchten namen volgens Van Huet toe na 1993 toen Demmink directeur-generaal Internationale aangelegenheden werd. Van een collega gevangenisdirecteur, die ook de portefeuille buitenland had, hoorde hij over de reizen van Demmink. "Als er een delegatie naar Praag ging, ging de hele club met het vliegtuig. Alleen Demmink ging met de dienstauto. Later bleek dat hij na de vergadering naar de Pinokkiobar ging", zei Van Huet.

Minderjarige prostitués

De Pinokkiobar in Praag had in de jaren negentig een bedenkelijke reputatie. De Tsjechische politie deed er verschillende keren invallen omdat er minderjarige jongens als prostitué werkten. Demmink heeft altijd ontkend dat hij ooit in de Praagse bar is geweest.

Van Huet werkte tot 2005 voor het ministerie van Justitie. Hij was onder meer directeur van de Bijlmerbajes en voorzitter van de vereniging van gevangenisdirecteuren. Hij vertrok na een conflict met toenmalige minister Donner van Justitie.

Londen

Van Huet herhaalde bij de rechter-commissaris zijn eerder bij een notaris afgelegde verklaring over een dienstreis in 1992 naar Londen. Tijdens deze reis zou een stafmedewerkster van het ministerie zich aan de bar hebben beklaagd dat ze soms jonge jongens moest regelen voor Demmink.

De vrouw heeft dit afgelopen maandag onder ede categorisch ontkend. Ze had naar eigen zeggen amper contact met Demmink. De stafmedewerkster heeft aangifte wegens smaad gedaan tegen Van Huet en een andere gevangenisdirecteur.

De verklaringen van de stafmedewerkster en Van Huet staan haaks op elkaar. Dat betekent waarschijnlijk dat een van de twee meineed heeft gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl