NOS Nieuws Economie Aangepast

"303 doden door contactsleutel GM"

De Amerikaanse waakhond voor de autoindustrie zegt dat er sinds 2001 303 mensen verongelukt zijn door technische problemen met auto's van General Motors. Het gaat onder meer om modellen van Chevrolet, Pontiac en Saturn, die voor de Amerikaanse markt werden geproduceerd.

GM ligt vanwege de ongelukken met deze auto's in de VS zwaar onder vuur. Pas vorige maand riep GM 1,6 miljoen auto's terug, hoewel volgens Amerikaanse media binnen het bedrijf de problemen al zeker tien jaar bekend waren.

Oorzaak van de ongelukken is een niet-werkende contactsleutel. Het contactslot kan onderweg in de uitstand schieten, waardoor de auto onbestuurbaar wordt. Een mogelijke oorzaak zou zijn dat de sleutels te zwaar zijn. Ze zouden het met name op hobbelige wegen problemen hebben veroorzaakt.

Bureaucratie

De problemen waren bij het bedrijf gemeld, maar vanwege de bureaucratie in het concern zou er nooit iets structureel aan gedaan zijn en werd de top niet geïnformeerd. Topvrouw Mary Barra zegt dat ze pas een paar weken geleden op de hoogte is gesteld.

GM bestrijdt overigens dat er 303 doden zijn gevallen. Volgens GM zijn in de loop van de jaren door niet werkende sleutels 34 ongelukken geweest, waarbij 12 mensen omkwamen. De cijfers van de autowaakhond zouden zijn gebaseerd op pure speculatie.

GM staat onder druk om met een compensatieregeling te komen, maar kan daartoe juridisch niet gedwongen worden. GM ging in 2009 failliet, en maakte daarna een doorstart. Het nieuwe bedrijf kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de fouten van het oude GM.

STER reclame