NOS NieuwsAangepast

"Rusland is de betere keuze"

Door redacteur Jan Talens op de Krim

Het was een golfje van onrust onder de inwoners van Simferopol. Tot dusver merkte de gewone burger weinig van alle politieke en militaire strubbelingen rondom de Krim, maar nu is er ook voor hen iets aan het veranderen.

Voor de Oekraïense nationale banken, waar alle staatspensioenen en ambtenarensalarissen binnenkomen, staan lange rijen. De mensen komen vanwege geruchten dat de banken de opnamelimiet hebben verlaagd. Sommigen merken dat ze meer kunnen opnemen dan ze dachten. Toch willen ze hoe dan ook graag bij hun geld, omdat ze bang zijn dat Kiev de geldkraan dichtdraait.

Ondanks de onzekerheid staan de meeste mensen die we spreken vierkant achter een aansluiting bij Rusland. Vaak hanteren ze argumenten die ze via de media horen: de nieuwe machthebbers in Kiev zijn fascistisch, ze willen de Krim uitknijpen. Of nog erger: ze willen naar de Krim komen om geweld te gebruiken.

Afzetmarkt

Maar er zijn ook rationele redenen voor de aansluiting bij Rusland, zegt de directeur van de Kamer van Koophandel op de Krim, Alexander Basov. "De EU wil de Oekraïne er graag bij hebben, want het is een afzetmarkt van 50 miljoen inwoners. Maar voor de mensen op de Krim doet Europa weinig."

Zijn Kamer van Koophandel houdt goed bij wie met wie handel drijft. "Bedrijven op de Krim doen vooral zaken met Rusland. Dus voor een handelszone ligt dat veel meer voor de hand." Handel met Europa of de Verenigde Staten is er nauwelijks, aldus Basov.

Toch zag de directeur in eerste instantie veel in de opstand tegen de regering van de afgezette president Janoekovitsj. "Die regering was corrupt. En corruptie is de grootste vijand van vrije handel."

Nauwe economische banden

De elite in Kiev heeft in het verleden ook nooit geïnvesteerd in de Krim, zegt Basov. "We zagen ze alleen maar als ze een stuk grond wilden kopen om een buitenhuis neer te zetten."

Toch bracht de revolutie op het Maidanplein hem uiteindelijk niet wat hij wilde. Toen er geweld werd gebruikt door de extreem nationalistische beweging, haakte hij af.

Alles bij elkaar kiest Basov liever voor aansluiting bij Rusland. Op grond van de nauwe economische banden tussen de Krim en Rusland is hij ervan overtuigd dat de keuze voor Moskou de betere is.

Dat onderschrijven ook de mensen in de rij voor de bank. Ze maken zich wel zorgen over hun financiën maar ze vertrouwen erop dat alles snel weer wordt opgelost, met hulp van Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl