Rusland heeft een aantal websites geblokkeerd die zich geregeld kritisch uitlaten over de regering. Ook de blog van oppositieleider Alexei Navalny is niet meer toegankelijk.

Verder zijn de website kasparov.ru, genoemd naar oppositieleider en schaakgrootheid Gary Kasparov, en de site ej.ru, waarop ook de oppositie aan het woord komt, gecensureerd.

Volgens de autoriteiten maken de websites zich schuldig aan het plaatsen van opruiende teksten en verleiden ze mensen tot illegale activiteiten, zoals deelname aan verboden protesten.

Oppositieleider Navalny uitte zich deze week op zijn blog nog kritisch over de Russische inmenging in Oekraïne. Navalny heeft momenteel huisarrest en mag niet internetten, maar via via had hij toch een artikel op zijn blog gepost, bericht The Moscow Times.

Steun

Er is in Rusland ook veel steun voor het buitenlandbeleid van president Poetin. Deze week ondertekenden meer dan honderd vooraanstaande mensen in de kunst- en cultuursector een brief waarin ze hun steun uitspreken voor Poetins Oekraïne-koers. Een van de ondertekenaars is Valery Gergiev, de oud-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Het is bekend dat Gergiev goede banden heeft met Poetin. Eind vorig jaar kwam de wereldberoemde dirigent in opspraak omdat hij de omstreden Russische homowet zou verdedigen.

STER reclame