Indië-weigeraar Maassen overleden
Indië-weigeraar Jan Maassen (84) is overleden. Dat bevestigt Jeffrey Pondaag, voorzitter van het Comité Nederlandse Ereschulden.
Jan Maassen zat in de jaren 50 drie jaar gevangen omdat hij niet wilde vechten tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië. Maassen zei daarover ooit in een interview dat hij "het vertikte om onschuldige burgers dood te schieten".
Naderhand wilde Maassen eerherstel. Hij was ervan overtuigd dat de maatschappelijke opvattingen over de politionele acties inmiddels zo waren veranderd, dat hij nooit meer zo streng zou zijn gestraft. Hij ging tot aan de Hoge Raad om zijn gelijk te halen, maar kreeg dat nooit.
Te traag
Samen met Jan van Luyn (87), die destijds ook was veroordeeld als deserteur, ging hij naar de rechter. In 2013 verwierp de Hoge Raad het verzoek om eerherstel van de twee oud-militairen. Volgens de Hoge Raad was het niet aan justitie maar aan de politiek om straffen van dienstweigeraars te herroepen.
Daarmee kwam de Tweede Kamer aan zet. Maar de Kamer is verdeeld en van rehabilitatie van veroordeelde Indië-weigeraars is het nog niet gekomen.
Volgens voorzitter Pondaag van het Comité Nederlandse Ereschulden sleept de zaak al veel te lang en werkt de Kamer er veel te traag aan. "Het overlijden van Jan Maassen bewijst dat ook weer", zegt Pondaag.
6000 weigeraars
Op 17 augustus 1945 riep Sukarno de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Nederland probeerde met de politionele acties tussen 1945 en 1949 orde op zaken te stellen in de kolonie. Er werden meer dan 100.000 militairen gestuurd. Ongeveer 6000 militairen weigerden te gaan, 2600 van hen werden veroordeeld.