NOS NieuwsAangepast

Jongeren vervalsen ID voor drank

Bijna 70 procent van de minderjarige scholieren kan nog alcohol bestellen aan de bar. Eenderde van hen gebruikt daarvoor een geleende of vervalste identiteitskaart. Dat is de uitkomst van een peiling van de website scholieren.com onder 3000 jongeren .

De website vroeg in opdracht van de NOS aan jongeren van 15, 16 en 17 jaar of ze frauderen met hun identiteitspas. Op 1 januari werd de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. 11 procent van de ondervraagden die alcohol krijgen gaat naar de kroeg met een valse kaart. Een kleine 20 procent leent een identiteitsbewijs van iemand die wel oud genoeg is.

Zelf maken

De valse kaarten worden door sommige jongeren zelf in elkaar geknutseld, op bijvoorbeeld de printer of scanner van school. 30 procent van de scholieren die een valse kaart maken, doet dat met behulp van schoolapparatuur. Anderen roepen de hulp in van medescholieren die goed zijn met computers en zo een echt lijkende pas kunnen fabriceren.

Politie en horeca kunnen niet zeggen op welke schaal er wordt gefraudeerd met identiteitskaarten onder jongeren. Er drinken volgens de horeca ook veel jongeren van 16 en 17 buiten het officiële circuit om.

Justitie ziet toename

Het Openbaar Ministerie heeft ook geen exacte cijfers, maar ziet wel een toename van jongeren die met een valse identiteitskaart de kroeg in proberen te komen nu de leeftijdsgrens is verhoogd. Het OM krijgt daar steeds meer signalen over van de officieren van justitie.

Bij het bepalen van een straf wordt rekening gehouden met de leeftijd van de jongere, en de intentie. Meestal wordt de identiteitskaart ingenomen en volgt een waarschuwing of Halt-straf. Maar gaat een jongere meermalen in de fout, dan volgen forsere straffen bij een kinderrechter, en krijgt een jongere een strafblad.

Vragen of opmerkingen? Mail ardi.vleugels@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl