NOS NieuwsAangepast

Accijnscijfers mogelijk eerder

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) gaat uitzoeken wanneer hij de Tweede Kamer de eerste cijfers kan geven over de gevolgen van de verhoging van brandstofaccijns. Waarschijnlijk wordt dat eind volgende week.

In een debat bleek dat Wiebes liever "geen ruwe, onbetrouwbare en betekenisloze cijfers" aan de Kamer wil sturen. Hij benadrukte dat als de Belastingdienst de cijfers binnen krijgt, deze nog bewerkt moeten worden. De Kamer wil die cijfers toch ontvangen. Wiebes zoekt nu op dringend verzoek van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer uit wanneer hij de cijfers heeft en of hij ze naar de Kamer kan sturen.

Kritiek

Eerder is afgesproken dat het kabinet in de tweede helft van de maand mei met cijfers komt over het eerste kwartaal van 2014. Er wordt in kaart gebracht wat de gevolgen van de accijnsverhoging zijn. Van veel kanten is kritiek gekomen op de verhoging die op 1 januari is ingegaan: die lijkt vooral pomphouders in de grensstreek geld te kosten.

65 miljoen

De BOVAG berekende in februari dat de Nederlandse overheid in januari 65 miljoen euro aan accijnzen en btw is misgelopen. Nederlandse transporteurs en consumenten tankten massaal in Duitsland en België om de hogere accijnzen Nederland te omzeilen.

In februari meldden bronnen aan de NOS dat het kabinet de verhoging van de accijnzen op diesel, lpg en benzine mogelijk gaat terugdraaien. Voor zo'n besluit zijn eerst de kwartaalcijfers nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl