NOS NieuwsAangepast

"Politiek moet niet ronselen"

Politieke partijen moeten geen volmachten ronselen om voor mensen te mogen stemmen. "Het initiatief daarvoor moet van de kiezer zelf komen", zei secretaris-directeur Melle Bakker van de Kiesraad in het NOS Radio 1 Journaal. De Kiesraad adviseert de regering over kiesrecht en verkiezingen.

Bakker reageert op de situatie in Soest, waar PvdA-lijsttrekker Osman Suna samen met fractielid Adem Baskaya bij een moskee stempassen zou hebben gevraagd van moslims die niet van plan zijn te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week woensdag. De passen zouden gebruikt worden om de PvdA aan meer stemmen te helpen.

Suna heeft zijn functie voorlopig neergelegd.

Volmacht

De Kiesraad vindt dat ronselen van stemmen niet kan. "Als iemand niet kan stemmen, geeft die zelf iemand een volmacht. Het moet niet zo zijn dat politieke partijen dit initiatief nemen", zegt Bakker.

De secretaris-directeur zegt dat er wel een grijs gebied is. Volgens hem is het daarom verstandig dat de burgemeester van Soest de situatie laat uitzoeken. De burgemeester heeft het Openbaar Ministerie ingeschakeld om te kijken of er sprake is van fraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl