NOS NieuwsAangepast

Parkeergarages weer duurder

Parkeergarages zijn de afgelopen vier jaar 26 procent duurder geworden. Gemiddeld kost een uur parkeren nu 2,73 euro. Dat zegt Detailhandel Nederland op basis van een onderzoek bij 80 parkeergarages.

Voor een deel gaat het volgens Detailhandel Nederland om 'stiekeme' stijgingen; de prijzen blijven gelijk, terwijl er korter geparkeerd mag worden. Zo rekent parkeergarage Markenhoven in Amsterdam nu 0,50 euro per 7 minuten, terwijl dat eerder per 8 minuten was.

"Melkkoe"

Ook zegt de brancheorganisatie dat parkeerders eigenlijk 11 procent meer betalen dan het parkeertarief. Dat komt doordat in veel garages niet per minuut kan worden betaald. Mensen moeten dan bijvoorbeeld voor een uur betalen, terwijl ze maar 53 minuten hebben geparkeerd.

De brancheorganisatie is niet blij met de stijgingen en noemt parkeren een "melkkoe" voor de gemeenten. "De wens voor een aantrekkelijk en leefbaar winkelgebied zou voor de gemeenten een stimulans moeten zijn om de tarieven te beperken en de tijdseenheden kleiner te maken".

5,71 euro

In de Dam/Bijenkorf garage en garage De Kolk in Amsterdam betalen mensen het meest; 5,71 euro. In Hoofddorp in de Vier Meren garage zijn parkeerders maar 0,80 euro kwijt voor een uur stilstaan.

Parkeren op straat is in 4 jaar tijd gemiddeld 17 procent duurder geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl