NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: VVD kruipt naar PVV

In de Peilingwijzer van deze week lijkt de PVV de grootste partij te worden, maar 100 procent zeker is dat niet meer. De VVD lijkt de afgelopen weken een beetje op te krabbelen in dit gewogen gemiddelde van de Nederlandse peilingen.

Waar de PVV uitkomt op 24 tot 28 Tweede Kamerzetels, scoort de VVD inmiddels 22 tot 26 zetels in de Peilingwijzer. Omdat alle peilingen foutmarges hebben, kan het dus zijn dat beide partijen inmiddels even populair zijn bij de kiezer.

Maurice de Hond

Volgens de maker van de Peilingwijzer, politicoloog Tom Louwerse, zijn er nog geen harde conclusies te trekken uit de nieuwste cijfers. "De vooruitgang van de VVD de afgelopen weken komt voor een belangrijk deel uit Peil.nl van Maurice de Hond. In de Politieke Barometer zie je die bijvoorbeeld niet terug. Het wordt interessant om te bekijken wat het beeld volgende week is, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen."

Ook is het niet duidelijk hoe de ogenschijnlijke vooruitgang van de VVD te verklaren is. Het zou niet onlogisch zijn om daarbij onder meer te wijzen naar de gunstiger CPB-voorspellingen voor de economie. Maurice de Hond legde die koppeling zondag, maar Louwerse wijst erop dat De Hond geen specifiek onderzoek presenteert naar 'overstapmotieven' in zijn peiling.

CDA en PvdA middenmoot

Meteen achter de twee koplopers komen in de Peilingwijzer de SP (19-23 zetels) en D66 (18-22). CDA (16-20 en PvdA (15-19) vormen de middenmoot. De kleine partijen zijn de ChristenUnie en GroenLinks (beide 5-7), 50Plus (3-7) de SGP (3-5 ) en de Partij voor de Dieren (2-4).

In deze grafiek ziet u de meest recente Peilingwijzer.

De NOS publiceert iedere woensdag De Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse. In de Peilingwijzer worden peilingen van de Politieke Barometer (Iposos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond) en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van Louwerse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl