NOS NieuwsAangepast

Ook Amerikaanse soldaat wordt Glasshole

Waar Google Glass gewone burgers in 'Glassholes' verandert, willen de Verenigde Staten gewone soldaten met een Glass-achtige bril in supersoldaten veranderen. Het Amerikaanse leger onderzoekt momenteel de mogelijkheden van de futuristische gadget.

Klik op 't plaatje voor een meer gedetaileerde weergave van de Q-Warrior - BAE Systems

De Q-Warrior

Volgens Wired maakt de Q-Warrior, zoals de helm heet, van 'gewone' soldaten een dodelijke mix tussen de Terminator en Iron Man. Met het intelligente hulpstuk kunnen militairen afstanden meten, 3D-plattegronden van gebouwen krijgen en zien door augmented reality altijd waar medesoldaten zijn - ook al zijn ze uit het zicht.

De superhelm wordt ontwikkeld door het commerciële Britse bedrijf BAE Systems. Het bedrijf gaat ervan uit dat het niet lang meer duurt voordat soldaten met de Q-Warrior rondlopen. De gadget is namelijk al een tijdje uit, maar het Amerikaanse leger onderzoekt nog een aantal belangrijke aspecten.

.

Hackbare datastroom

Als zij honderdduizenden soldaten uitrusten met de helm, moeten ze er zeker van zijn dat de enorme gegevensstroom constant is. En dat de het schermpje niet afleidt. En, misschien wel het belangrijkst, dat de Q-Warrior niet gehackt kan worden. Een vijand die de informatie manipuleert, zou zo honderden soldaten in de val kunnen lokken.

Paul Wright, hoofd ontwikkeling bij BEA Systems, zei tegen Mashable dat het systeem waarschijnlijk eerst wordt getest door zwaar getraineerde speciale eenheden. Een groep zoals de Navy Seals die Bin Laden uitschakelden. Blijkt de Q-Warrior effectief, dan gaan andere soldaten er ook mee aan de slag.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergaven van de TALOS - U.S. Army

TALOS

Wired schrijft dat de Q-Warrior ook goed zou samenwerken met een ander futuristisch project dat nu in ontwikkeling is, het Tactical Assault Light Operator Suit (TALOS). Dat is een pak met innovatieve bepantsering die kogels kan stoppen, wonden kan verzorgen en de gezondheid van een soldaat kan monitoren.

Misschien loog Obama toch niet toen hij zei dat de overheid Iron Man aan het bouwen is...

.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl