NOS NieuwsAangepast

VVD: verdrag Marokko opzeggen

De VVD wil dat het Sociale Zekerheidsverdrag met Marokko onmiddellijk wordt opzegd. Het verdrag regelt dat Nederlandse uitkeringen, zoals de kinderbijslag, in Marokko ontvangen kunnen worden. Al eerder heeft het kabinet besloten dat die uitkeringen moeten worden verlaagd en aangepast moeten worden aan het welvaartsniveau in Marokko.

VVD-Kamerlid Anoushka Schut zegt vandaag in het televisieprogramma EenVandaag: "Drie jaar lang zijn we nu al aan het onderhandelen met Marokko, om dat verdrag aan te passen, om de uitkeringen te kunnen verlagen, maar dat wil Marokko helemaal niet. Dan zit er maar één ding op, en dat is het verdrag per direct opzeggen."

Disrespect

Minister Asscher van Sociale Zaken wil ook de uitkeringen in Marokko verlagen en onderhandelt daarover met de Marokkaanse overheid. Volgens Schut duurt dat allemaal te lang. "Hoe lang moeten we nog naar het pijpen van Marokko dansen? Het overleg is tijdens het vorige kabinet al met deze onderhandelingen begonnen en dat heeft niets opgeleverd." Schut voegt er aan toe dat het wat haar betreft gaat om "disrespect van Marokko naar de Nederlandse overheid."

Asscher zegt in een reactie dat het nu niet in het belang van Nederland is om het verdrag met Marokko op te zeggen omdat Nederland dan niet meer kan controleren op fraude met uitkeringen in Marokko.

Hij voegt eraan toe dat hij met Marokko praat over het stopzetten van de kinderbijslag. Mocht dat tot niets leiden, dan overweegt hij alsnog het verdrag op te zeggen. Maar opzeggen moet volgens hem een laatste stap zijn: "Je kunt een verdrag maar één keer opzeggen."

Volgende week donderdag is er in de Tweede Kamer een debat over deze kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl